Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iemen: la renovació de grup de l'ONU que investiga crims de guerra, un cop a la impunitat

Nens supervivents a un bombardeig a Saada, Iemen, 10 d'agost de 2018. Foto: AP Photo/Kareem al-Mrrany

Davant la votació del Consell de Drets Humans de l'ONU per la qual es renova el mandat del grup d'experts eminents (GEE), que ha investigat les violacions i abusos del dret internacional perpetrades per totes les parts en el conflicte del Iemen, Kevin Whelan, responsable del treball d'incidència a Amnistia Internacional, ha declarat:

"La votació d'avui és un clar senyal per a tots els perpetradors de crims de dret internacional al Iemen que la impunitat està descartada. Totes les parts en el conflicte, inclosa la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, el govern iemenita i les autoritats houthis de facto, han de cooperar plenament amb l'equip d'investigació de l'ONU i contribuir a facilitar la seva feina".


"Amb aquesta renovació s'envia un oportú missatge de suport a la població civil del Iemen, commocionada avui potser més que mai per l'impacte d'aquestes violacions mentre es prepara per a noves onades de violència".

Informació complementària

Al setembre de 2017, el Consell de Drets Humans de l'ONU va aprovar una resolució (número 36/31) per la qual es creava un grup d'experts eminents (GEE) sobre el Iemen el mandat dels quals era investigar violacions i abusos comesos per totes les parts en el conflicte i formular recomanacions generals per millorar el respecte, la protecció i l'exercici dels drets humans en el país. El grup es va crear amb un mandat d'un any, renovable prèvia aprovació.

El GEE es va crear en resposta a tres anys de pressió internacional en els quals Amnistia Internacional i altres organitzacions van assenyalar el fet que els mecanismes de rendició de comptes existents no tenen la necessària imparcialitat i independència per dur a terme la seva feina amb credibilitat.

Com no ha de respondre davant de cap de les parts en el conflicte, el grup d'experts eminents pot investigar i presentar informes de manera independent i imparcial sobre violacions i abusos comesos a Iemen.