Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iemen: la detenció il·legal segueix predominant després de cinc anys de guerra

Hamid Haydara, un dels presos de consciència actualment condemnat a mort al Iemen © Particular

La detenció il·legal en el conflicte que té lloc al Iemen "que abraça des de casos de condemna a mort per motius polítics fins a desaparició forçada i tortura de persones detingudes en presons negres segueix predominant quan és a punt de complir-se el cinquè aniversari de la guerra, dimecres 25 de març.

Des que va esclatar el conflicte actual al març de 2015, desenes de persones -entre les quals periodistes, persones del món acadèmic i membres de la comunitat religiosa bahaí-? han estat detingudes i sotmeses a desaparició forçada, principalment pel seu activisme de drets humans, la seva filiació política o les seves conviccions profundes.

"Aquests cinc anys de conflicte incessant han suposat un terreny abonat per cometre greus violacions de drets humans contra persones detingudes en tots dos bàndols que, en alguns casos, constitueixen crims de guerra", ha manifestat Lynn Maalouf, directora d'investigació d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient.

"Les forces houthies han detingut per càrrecs falsos desenes de persones -inclosos membres de la comunitat religiosa baha'í- i moltes han estat condemnades a mort. És una atrocitat absoluta que tants membres de la comunitat baha'í continuïn en perill d'execució per les seves conviccions profundes i activitats pacífiques. Demanem la llibertat immediata i incondicional de totes les persones preses de consciència al Iemen, així com veritat i justícia en els múltiples casos de desaparició forçada i tortura associades a la detenció il·legal".

L'any passat, els houthis i les seves forces aliades van incrementar l'ús d'un tribunal antiterrorista com a mitjà per ajustar comptes polítics, que sovint va imposar la pena de mort per càrrecs falsos d'espionatge i "ajudar a un país enemic" després de judicis manifestament injustos. Per la seva banda, les forces d'Unió dels Emirats Àrabs i els seus aliats en el sud del Iemen dirigien una xarxa de llocs de detenció secreta en els quals desenes de persones van patir desaparició forçada i tortura, en actes equiparables a crims de guerra.

Amb motiu de l'aniversari, Amnistia Internacional llança una campanya d'un any de durada centrada en la detenció arbitrària, i específicament en els casos que constitueixen violacions de la llibertat d'expressió, d'associació i de religió.

El mes passat, representants de les parts del conflicte van acordar el que anava a ser l'intercanvi més gran d'intercanvi de persones preses afavorit per l'ONU.

Atacs selectius dels houthis contra minories religioses i altres persones

En una nova declaració pública, Amnistia Internacional ha documentat els casos de 66 persones que estan actualment processades, excepte una. Totes han comparegut davant del Tribunal Penal Especialitzat amb seu a Sanà -tradicionalment reservat als casos de terrorisme- en els últims cinc anys. Entre les persones sotmeses a un judici injust per càrrecs falsos davant aquest tribunal hi ha defensors i defensores dels drets humans, periodistes i membres de minories religioses i de l'oposició política. Totes aquestes persones estan sent jutjades per espionatge, que comporta la pena de mort preceptiva conformement a la legislació iemenita.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència del caràcter o les circumstàncies del delicte, de la culpabilitat, innocència o altres característiques de la persona acusada i del mètode d'execució emprat per l'Estat. La pena de mort és l'exponent màxim de pena cruel, inhumana i degradant.

Patiment de la població civil

Des del 2015, totes les parts del conflicte del Iemen han comès violacions reiterades i greus del dret internacional humanitari.

Les forces houthis, que controlen grans extensions del país, han bombardejat zones residencials i llançat míssils contra l'Aràbia Saudita de forma indiscriminada. La coalició dirigida per l'Aràbia Saudita i la Unió dels Emirats Àrabs -que dona suport al govern iemenita internacionalment reconegut- continua bombardejant infraestructures civils i llançant atacs indiscriminats, amb el resultat de centenars de civils morts i ferits. Totes les parts, a més, han reprimit la llibertat d'expressió mitjançant la detenció arbitrària, la desaparició forçada i la tortura i altres maltractaments sota custòdia.

La població civil està atrapada enmig del conflicte i pateix les pitjors conseqüències de la violència. Fins avui, més de 233.000 persones han resultat mortes o ferides. L'escalada de la crisi humanitària ja ha deixat uns 14 milions de persones a tocar de la fam. La situació s'ha vist agreujada per anys de mala governança que s'han traduït en pobresa i un patiment immens.

A causa de l'allargament del conflicte i l'ús de tàctiques il·legítimes per tots els bàndols, és inevitable que els mecanismes d'abastiment de la població civil estiguin ja al límit. Es calcula que 22 milions de iemenites necessiten actualment ajuda humanitària per sobreviure.