Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iemen: informe de l'ONU destaca la necessitat d'embargament d'armes i un control més estricte

En resposta a un incisiu informe publicat avui pel grup d'experts eminents de l'ONU sobre el Iemen, que conclou que totes les parts en el conflicte podrien ser culpables de crims de guerra, Lynn Maalouf, directora d'investigació per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"El grup d'experts eminents, en el seu primer informe, confirma el que sabem des de fa tres anys: que totes les parts en el conflicte del Iemen actuen amb un menyspreu total per a la vida de les persones civils. La coalició dirigida per l'Aràbia Saudita i les seves forces aliades, les forces houtis i altres forces alineades amb el govern del Iemen cometen sistemàticament atacs il·legítims, restringeixen l'accés a l'ajuda humanitària; practiquen de forma generalitzada detencions arbitràries, desaparicions forçades i reclutament de menors; i perpetren altres violacions greus de drets humans que han infligit i segueixen infligint un patiment inimaginable a la població civil del Iemen.

"El control i unes mesures enèrgiques de la comunitat internacional són més crucials que mai. Els Estats Units, el Regne Unit i altres estats han de fer tot el possible per prevenir noves violacions de drets i abordar la catastròfica crisi humanitària. Han de començar aturant immediatament l'entrada d'armes al país i posar fi a les restriccions arbitràries de la Coalició a l'assistència humanitària i a importacions essencials.

"El conflicte armat no s'ha acabat i el mandat del grup d'experts ha de renovar-se abans del 39è període de sessions del Consell de Drets Humans el mes vinent. És fonamental que el grup pugui investigar noves violacions de drets humans i abusos, així com identificar-ne els responsables, amb el mateix detall i idèntic rigor".