Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iemen: houthis armats irrompen a hospital mentre civils de Hodeida afronten ofensiva imminent

© Getty Images
  • Homes armats houthis ocupen posicions a la teulada d'un hospital.
  • Els atacs aeris en curs de la coalició liderada per l'Aràbia Saudita i els Emirats (EAU) maten desenes de civils.
  • Ambdues parts podrien cometre crims de guerra tret que donin prioritat a la protecció de la població civil.
"La població civil de Hodeida, ciutat portuària de l'oest del Iemen, pagarà un preu terrible en la batalla en què immersa la ciutat tret que les parts bel·ligerants actuïn immediatament per protegir-la dels combats", ha advertit avui Amnistia Internacional.

Preocupa enormement la notícia de l'arribada a un hospital de Hodeida de combatents houthis que recentment han ocupat posicions a la teulada, fet que posa en greu perill les nombroses persones civils que es troben dins de l'edifici.

"És una novetat que podria tenir conseqüències devastadores per al personal mèdic de l'hospital i per a les desenes de pacients civils, molts dels quals menors d'edat, que hi reben tractament", ha afirmat Samah Hadid, directora de Campanyes per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional.

"La presència de combatents houthis a la teulada de l'hospital viola el dret internacional humanitari, però aquesta violació no converteix l'hospital ni els pacients ni el personal mèdic en objectius legítims dels atacs aeris de la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita i els EAU. L'hospital està ple de civils ferits que no tenen cap altre lloc per rebre atenció mèdica vital. Tothom qui ataqui un hospital en aquestes condicions corre el risc de ser responsable de crims de guerra".

Aquesta militarització deliberada dels hospitals es produeix en el context d'una guerra en la qual la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita i els EAU fan un ús despietat i devastador dels atacs aeris en zones civils.

Límits difusos

Contactes locals a Hodeida han explicat a Amnistia Internacional que el divendres 2 de novembre, van arribar a l'hospital del districte 22 de maig de la ciutat grups de combatents houthis armats que viatjaven en camions descoberts i van requisar una part del centre abans de situar un equip de combatents a la teulada. El personal de l'hospital va confirmar que des de llavors entren i surten combatents armats de l'hospital.

L'hospital és a prop del carrer 50, a la zona oriental de Hodeida, afectada per intensos combats des del cap de setmana, la qual cosa posa en perill l'hospital i a totes les persones que són dins.

"Les lleis de la guerra exigeixen que no s'utilitzin els hospitals amb finalitats militars. Col·locar homes armats a la teulada d'un hospital esborra uns límits que mai haurien de difuminar-se. Els hospitals no són un objectiu: les persones malaltes i ferides tenen el dret absolut a rebre tractament mèdic en qualsevol moment i en condicions de seguretat, i s'ha de permetre que el personal mèdic faci el seu treball vital", ha afirmat Samah Hadid.

Els atacs aeris de la coalició dirigida per Aràbia Saudita i EAU

Amnistia Internacional ha documentat un seguit d'atacs aeris de la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita i EAU en el període anterior a la recent escalada dels combats.

L'organització va entrevistar sis persones testimonis i supervivents d'un atac aeri de la coalició comès el 13 d'octubre i que va afectar Jabal Ras, a la governació de Hodeida. Pel que sembla, l'atac s'adreçava a un control houthi en un moment en el qual estaven passant civils en almenys dos autobusos i altres vehicles. Segons testimonis presencials, l'atac podria haver causat ferides a una de les persones que treballaven en el control, però també va matar almenys 11 civils, algunes fonts afirmen que 17.

Un testimoni va explicar el següent a Amnistia Internacional: "Sortíem cap a una umra [peregrinació] i ens van aturar en un control. [L'encarregat del control] ens va demanar les targetes d'identitat i en uns minuts es va produir l'atac. Va caure entre el nostre autobús i un altre que estava prop de nosaltres. De sobte, érem enmig d'una explosió. Hi havia víctimes pertot arreu, com la meva mare, que va morir, i un dels nostres veïns. Algunes persones van perdre les mans; unes altres, les cames. Tothom estava ferit".

Segons els testimonis, en aquell moment no hi havia vehicles militars ni soldats en les proximitats, només el control, amb una sola persona, a uns 10 metres dels autobusos. Atacar un control en aquestes circumstàncies seria un atac desproporcionat o indiscriminat contrari al dret internacional humanitari.

Amnistia Internacional també ha documentat altres atacs aeris de la coalició a Hodeida i els seus voltants, inclòs un que va causar la mort de fins a 21 civils el 24 d'octubre, en afectar a un mercat de verdures de Beit al Faqih, a la governació de Hodeida.

Mentrestant, les forces houthis han respost al recent avenç militar sobre Hodeida amb foc de morter, conegut per la seva imprecisió i que mai no hauria d'utilitzar-se en zones poblades. Aquesta tàctica també s'està cobrant un nombre cada vegada més gran de vides civils.

Sense escapatòria per a la població civil atrapada

Segons l'Organització Internacional per a les Migracions, més de la meitat de les aproximadament 600.000 persones que viuen a Hodeida ha aconseguit sortir de la ciutat abans que quedés immersa en el conflicte, però queden moltes que resten atrapades.

Els combats en curs bloquegen les vies de sortida del sud de la ciutat i les forces houthis han minat altres vies de sortida, deixant només lliure la carretera del nord. Però els preus creixents del combustible i l'enfonsament de la moneda iemenita -conseqüències del conflicte- fan que aquesta possible via de fugida no estigui a l'abast de moltes persones.

La coalició dirigida per l'Aràbia Saudita i els EAU està incomplint el compromís assolit el 24 de setembre de crear tres passadissos humanitaris per sortir de la ciutat de Hodeida.

"Atrapada per una cruel combinació de línies de front canviants, camps de mines i informes d'atacs aeris adreçats als qui fugen, la població civil de Hodeida afronta un dilema potencialment mortal mentre la batalla avança", ha afirmt Samah Hadid.

"La població civil atrapada a Hodeida està totalment indefensa i només pot quedar-s'hi esperant la seva sort. Les seves vides estan en mans d'unes parts bel·ligerants que han mostrat poc o cap respecte a la seva obligació de protegir la població civil".

Risc de fam generalitzada


Els combats a la governació de Hodeida se succeeixen des de desembre de 2017, i en els darrers mesos hi ha hagut una intensa escalada al voltant de la pròpia ciutat portuària. Això ha desplaçat centenars de milers de civils i ha provocat l'empitjorament de la situació humanitària.

Els combats terrestres al sud de la ciutat de Hodeida, més els atacs aeris i el foc d'artilleria, han causat centenars de víctimes civils, la destrucció d'habitatges i d'infraestructures civils i el desplaçament continuat de la població. En els últims dies, mentre el Consell de Seguretat de l'ONU estudia un acord d'alto-el-foc que inclouria Hodeida, els combats s'han estès als districtes meridionals i orientals dels afores de la ciutat.

El secretari general adjunt d'Afers Humanitaris i coordinador del Socors d'Emergència de l'ONU ha advertit que el Iemen podria trobar-se en el "punt d'inflexió" d'una fam generalitzada a causa de l'ofensiva contra Hodeida, un port clau del país, a la depreciació de la seva moneda, el rial, i a l'enfonsament de l'economia, i calculava que pot ser que aviat calgués sumar 3,5 milions de persones més als vuit milions que ja pateixen inseguretat alimentària.