Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iemen: bomba de fabricació nord-americana utilitzada en un atac aeri mortal contra civils

En un atac aeri de la coalició liderada per l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units (EAU) perpetrat el 28 de juny d'aquest any contra un habitatge situat a la governació de Taiz, Iemen, que va causar la mort de sis civils -tres d'ells eren menors d'edat -es va utilitzar munició guiada de precisió fabricada als Estats Units; així ho ha afirmat avui Amnistia Internacional.

La bomba guiada per un làser, fabricada per l'empresa nord-americana Raytheon i utilitzada a l'atac, és la prova més recent que els Estats Units estan subministrant armes que la coalició que lideren l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units utilitza en atacs sobre el Iemen que constitueixen violacions greus del dret internacional humanitari.

"No hi ha paraules, és inconcedible que els Estats Units segueixin alimentant la cinta transportadora d'armes fins al demolidor conflicte del Iemen", ha manifestat Rasha Mohamed, investigadora d'Amnistia Internacional sobe el Iemen.

"Tot i que les proves constants de que la coalició liderada per l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units ha comés un cop i un altre greus violacions del dret internacional,  inclosos possibles crims de guerra, els Estats Units i altres països proveïdors d'armes, com el Regne Unit i França, continuen impassibles davant del mal i el caos que estan provocant les seves armes a la població civil.

Amnistia Internacional va parlar amb dos membres de la família i dos residents locals, inclosos dos testimonis de l'atac. A més, l'organització va analitzar imatges de satèl·lit així com material fotogràfic i videogràfic dels moments posteriors a l'atac per corroborar les declaracions dels testimonis.

Personal de l'organització expert en armes va analitzar les fotografies de les restes de l'arma que havien desenterrat membres de la família al lloc de l'atac, i mitjançant les dades del producte gravat a l'aleta es va poder identificar positivament com una bomba de 500 lliures GBU-12 Paveway II.

Una familia destrossada

Entre els sis civils morts a l'atac, perpetrat al poble de Warzan, districte de Jadir, hi havia una dona de 52 anys i tres nens, de 12, 9 i 6 anys.

Un membre de la família va explicar a Amnistia Internacional: "Els vam enterrar el mateix dia perquè havien quedat completament destrossats. No hi havia cadàvers per examinar. La carn d'un estava amb la de l'altre. Els van embolicar [en mantes] i se'ls van emportar."

Un testimoni presencial va explicar a Amnistia Internacional: "Jo estava a uns tres minuts a peu, traballant a una granja propera. Vaig sentir passar l'avió i vaig veure caure la bomba sobre la casa. Ja estava a prop de casa quan van llançar la segona bomba [...] i em vaig tirar al terra."

El possible objectiu militar més proper llavors era uan sala d'operacions huzí instal·lada a la granda Hayel Saeedm aproximadament a un quiilòmetre de distància. Però portava més de dos anys sense funcionar, des que va ser objectiu de diversos atacs aeris duts a terme per la coalició al 2016 i 2017. Testmonis dels fets van explicar a Amnistia Internacional que no hi havia combatents ni objectius militars a les immediacions de la casa quan va ocórrer l'atac.

Uns 15 minuts després del primer atac aeri va tenir lloc el segon, el que indicava que el pilot volia assegurar-se de la destrucció de l'habitatge de la família Al Kindi. L'habitatge va tornar a ser atac cinc dies més tard, quan els membres de la família es trobaven a l'interior inspeccionant els danys. Ningú va resultar mort ni ferit en el segon atac.

Des de març de 2015, personal d'Amnistia ha investigat decenes d'atacs aeris i ha trobar i ha identificat restes de municions de fabricació nord-americana en repedites ocasions.

"Aquest atac posa de relleu, un cop més, la urgent necessitat d'imposar un embargament integral sobre totes les armes que poden ser utilitzades per algun dels bàndols enfrontats a Yemen", ha dir Rasha Mohamed.

"Se segueixen cometent greus violacions de drets humans davant dels nostres ulls i, ara més que mai, és primordial que els òrgans d'nvestigació, en particular el Grup d'Eminents Experts amb mandat de l'ONU, estiguin plenament facultats per continuar documentant-les i informant sobre elles.

Els Estats proveïdors d'armes no poden adoptar amagar el cap sota l'ala i fingir que no coneixen els riscs associats a la tranferència d'armes a les parts d'aquest conflicte, que està cometent violacions sistemàtiques del dret internacional humanitari. Els atacs intencionats contra civils o bèns de caràcter civil, els atacs desproporcionats i els atacs indiscriminats que maten o fereixen població civil són crims de guerra.

En subministrar conscientment els mitjans que permeten a la coalició liderada per l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units cometre reiterades violacions del dret internacional humanitari i el dret internacional dels drets humans, els Estats Units, conjuntament amb el Regne Unit i França, comparteix la responsabilitat sobre elles."

Informació complementària

El Grup d'Eminents Experts sobre el Iemen, establert pel Consell de Drets Humans de l'ONU, conclou en un informe recent que les pautes d'atac aeri de la coalició desperten "greus dubtes sobre si el procediment de selecció dels objectius adoptat per la coalició respetava aquests principis fonamentals del dret internacional humanitari".

A més, l'informe documenta una diversitat d'abusos i violacions greus de drets humans comesos per totes les parts del conflicte del Iemen; un conflicte en el que els Estats de l'ONU hauran tret la vida a més de 233.000 iemenites a finals d'any, com a resultat tant dels combats com de la crisi humanitaria. El Consell de Drets Humans de l'ONU té previst votar avui o demà sobre la renovació del Grup d'Emiments Experts.

Segons l'Agència de Cooperació en Seguretat per Defensa, el govern dels Estats Units va autoritzar la venta de 6.120 bombes guiades Paveway a l'Aràbia Saudita al 2015 i, al maig del 2019, el president Trump va pasar per sobre del Congrés per autoritzar més venta de bombes guiades Paveway a l'Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units.