Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Hongria posa en perill les dones durant la crisi de la COVID-19

© Zoltan Balogh/MTI via AP

Després d'aprovar avui el Parlament d'Hongria una declaració per la qual es decideix no ratificar el Conveni d'Istanbul sobre la violència contra les dones, David Vig, director d'Amnistia Internacional Hongria, ha manifestat:

"Aquesta decisió és molt perillosa i es pren en un moment en què els casos de violència de gènere en l'àmbit familiar registrats a Hongria des que va començar el confinament per la COVID-19 s'han duplicat. No només posa les dones i les nenes en perill, sinó que també transmet als maltractadors el missatge tòxic que els seus actes no seran perseguits judicialment".

"Fins i tot abans de la pandèmia de COVID-19, el govern no prenia mesures adequades per prevenir i combatre la violència contra les dones, i el nombre d'investigacions i processaments era vergonyós".

"L'afirmació espúria del govern que el Conveni "fomenta la migració il·legal" i "prescriu perilloses ideologies de gènere" és un intent de desviar l'atenció de les seves pròpies limitacions davant de la tràgica realitat de les dones i les nenes que porten una vida de maltractaments".

"Hongria ha de revocar aquesta declaració i ratificar el Conveni d'Istanbul amb caràcter urgent, així com prendre totes les mesures necessàries per protegir degudament les dones i la nenes de la violència i els maltractaments en l'àmbit familiar, especialment durant la lluita actual contra la pandèmia".

Informació complementària

Hongria va firmar el denominat Conveni d'Istanbul (Conveni del Consell d'Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica) el 2014, però l'instrument legal no s'ha incorporat a la legislació nacional amb autorització parlamentària.

El govern hongarès ha fet cas omís de la pressió exercida per la societat per ratificar el Conveni, que va qualificar de "somiquejos polítics".

Un decret governamental dictat anit disposa que, malgrat l'emergència de salut pública, la policia pot ordenar als maltractadors mantenir-se allunyats de les seves víctimes i proporcionar-los un altre allotjament. Dóna una mica d'esperança a moltes dones que viuen sotmeses a maltractaments i els casos dels quals no s'han investigat.