Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hongria: el Parlament Europeu rebutja polítiques que erosionen drets i llibertats fonamentals

Parlament europeu
Imatge: commons.wikimedia.org
En resposta a la decisió del Parlament Europeu d'activar els procediments de l'article 7 per a Hongria, Berber Biala-Hettinga, experta d'Amnistia Internacional sobre drets humans a la UE, ha declarat:

"En la votació històrica d'avui, el Parlament Europeu ha defensat encertadament la població hongaresa i a la UE. Ha deixat clar que els drets humans, l'Estat de dret i els valors democràtics no són objecte de negociació".

"Una majoria rotunda de membres del Parlament Europeu ha rebutjat avui i ha condemnat les retrògrades polítiques del govern hongarès, que estan apartant Hongria del camí dels valors comuns de la UE. Hongria és membre de la UE, però, per descomptat, la xenofòbia i la manca de respecte pels drets i les llibertats fonamentals, no".

"Avui, els membres del Parlament Europeu han defensat allò que és correcte. Els Estats membres de la Unió Europea ara han d'ara seguir el seu exemple i emprendre accions urgents abans que Hongria es desplaci cap a un govern arbitrari més enllà d'un punt de no retorn".

Informació complementària

Avui, el Parlament Europeu ha votat a favor de donar suport a una proposta d'activar procediments en virtut de l'article 7.1 del Tractat de la Unió Europea (TUE) en resposta a la preocupació per l'alarmant retrocés d'Hongria en matèria de drets fonamentals i l'Estat de dret.

L'article 7 del TEU permet a la UE promoure i salvaguardar els seus principis fundadors, com l'Estat de dret i el respecte pels drets i llibertats fonamentals.

Si el Consell Europeu conclou per unanimitat que el govern d'Hongria està cometent una "violació greu i persistent?"dels principis fundadors de la UE, els procediments de l'article 7 poden conduir, en última instància, a sancions com la suspensió dels drets de vot d'Hongria en el Consell.

Innombrables organitzacions, entre les quals la Comissió Europea, organismes de l'ONU i el Consell d'Europa, així com organitzacions de la societat civil d'Hongria i d'altres països de la UE, han cridat reiteradament l'atenció cap a la manca de respecte dels drets fonamentals i l'Estat de dret mostrada per Hongria en els últims anys.

Amnistia Internacional, el Comitè Hongarès d'Hèlsinki i la Unió Hongaresa per les Llibertats Civils han cridat l'atenció sobre les alarmants novetats ocorregudes des que el partit governant, Fidesz, va repetir la seva victòria electoral en les eleccions d'abril de 2018.

L'informe sobre el qual el Parlament Europeu ha votat el 12 de setembre enumera múltiples motius de profunda preocupació a Hongria. Aquests motius de preocupació incloïen el funcionament del sistema constitucional del país, la independència del poder judicial, la llibertat d'expressió, la llibertat d'associació, el dret a la igualtat de tracte, els drets de les persones pertanyents a minories (incloses romanís i jueves), els drets fonamentals de les persones migrants, sol·licitants d'asil i refugiades, i molts més.