Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hong Kong: les dures mesures adoptades contra manifestants anuncien un altre estiu de repressió

© Anthony Kwan/Getty Images

Davant la dura resposta de la policia de Hong Kong a les protestes d'avui contra el projecte de llei sobre l'himne nacional i la legislació de seguretat nacional, Joshua Rosenzweig, director adjunt d'Amnistia Internacional per a l'Est i el Sud-est d'Àsia, ha declarat:

"L'ús excessiu i indiscriminat de la força que ha fet avui la policia per dispersar una vegada més els qui protestaven revela el menyspreu absolut de les autoritats als drets humans en els carrers de Hong Kong. Les detencions massives en reunions totalment pacífiques mostren que el govern de Hong Kong ataca qualsevol persona que exerceixi el seu dret a la llibertat d'expressió".

"Quan els drets a Hong Kong estan cada vegada més amenaçats, el projecte de llei sobre l'himne nacional és un altre intent de convertir la dissidència pacífica en delicte a la ciutat. En aplicació d'aquesta llei imprecisa i repressiva, les persones de Hong Kong podrien ser condemnades fins a a tres anys de presó si es considera que han "insultat" o "han fet un ús indegut" de l'himne nacional xinès.

"La ciutadania hongkonguesa té tot el dret a sentir-se alarmada per aquest projecte de llei i perfecte dret a protestar pacíficament contra ella. En un moment en el qual les llibertats a Hong Kong podrien ser greument menyscabades per una llei de seguretat nacional imposada per la Xina, el projecte de llei sobre l'himne nacional és una altra amenaça greu a la llibertat d'expressió a la ciutat".

"I quan es preveuen protestes contra ambdues lleis en les properes setmanes i més enllà, la dura resposta donada fins ara per la policia és un preocupant indici que Hong Kong va a tenir un altre estiu de repressió".

Informació complementària

Milers de manifestants van prendre els carrers de Hong Kong mentre el poder legislatiu debatia un projecte de llei sobre l'himne nacional que castigaria "insultar" o "fer un ús indegut" de l'himne nacional xinès amb una multa de fins a 50.000 dòlars de Hong Kong (6.400 dòlars nord-americans) i una pena màxima de tres anys de presó.

Des de 2015, s'han produït diversos incidents en els quals seguidors de futbol van esbroncar o es van tombar d'esquena quan s'interpretava l'himne nacional xinès en un partit. La nova llei tipificaria aquestes conductes com a delicte.

Centenars de persones han estat arrestades o detingudes, mentre a les xarxes socials es mostraven imatges de policies disparant perdigons de gas pebre per dispersar una protesta en el districte Central a l'hora de l'esmorzar, malgrat la presència de nombrosos vianants a la zona.

Els manifestants han denunciat també la llei de seguretat nacional proposada per l'Assemblea Nacional Popular xinesa la setmana passada i que està previst que Pequín promulgui matí. La llei reprimeix "el separatisme, la subversió del poder de l'Estat, el terrorisme i la ingerència estrangera" a Hong Kong.