Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hong Kong: la repressió de la vigília per Tiananmen, nou intent de reprimir la dissidència pacífica

Responent a les mesures preses avui contra nou activistes més en relació amb la vigília del 4 de juny a Hong Kong per commemorar l'aniversari de Tiananmen, que s'afegeixen a les quatre detencions efectuades ahir, el director d'Amnistia Internacional Hong Kong, Man-Kei Tam, ha manifestat:

"Aquest és el darre cas d'atacs contra la llibertat d'expressió i reunió pacífica a la ciutat. L'arribada de la llei de seguretat nacional sembla haver animat a les autoritats d'Hong Kong per incrementar la repressió de veus crítiques".

"La vigília del quatre de juny és quan la població d'Hong Kong recorda les persones que van morir en la repressió de Tiananmen fa 31 anys, i és indignant que les autoritats utilitzin aquest esdeveniment pacífic per atacar la dissidència".

"Quan es compleix un any de la infame actuació de la policia honkonguesa, que va utilitzar força excessiva contra els qui participaven en les manifestacions massives, la repressió de les llibertats a Hong Kong és implacable. Però, com van demostrar els qui van sortir als carrers avui pacíficament per commemorar l'aniversari del 12 de juny, la gent seguirà defensant pacíficament aquestes llibertats i no es deixarà acovardir per la repressió".

Informació complementària

Entre l'11 i el 12 de juny, la policia va informar a 13 persones que rebrien una citació per comparèixer davant els tribunals a finals de mes per "incitar" altres persones a prendre part en reunions no autoritzades el 4 de juny.

Deu d'aquestes persones són membres de l'Aliança de Hong Kong, organitzadora de la vigília anual al parc Victoria per commemorar la repressió de Tiananmen.

La setmana passada, la policia de Hong Kong va prohibir la vigília per primera vegada en 30 anys, adduint les mesures contra la COVID-19. Malgrat la prohibició, milers de persones es van aplegar al parc, i un nombre encara més gran va participar en esdeveniments més reduïts en altres llocs.

La nit del 3 al 4 de juny de 1989, centenars de persones, possiblement milers, van morir a la plaça de Tiananmen de Pequín quan l'exèrcit va obrir foc contra estudiants i treballadors que estaven reivindicant pacíficament l'adopció de reformes polítiques i econòmiques i la fi de la corrupció. Ningú coneix el nombre exacte de víctimes mortals, perquè les autoritats xineses han reprimit i censurat el debat sobre aquella repressió durant les últimes tres dècades.