Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hong Kong: La policia ha de frenar l'enfrontament a la universitat per evitar una tragèdia encara més gran

Després dels enfrontaments durant el setge policial a la Universitat Politècnica, els més violents que s'han produït fins a la data en les protestes de Hong Kong, el director d'Amnistia Internacional Hong Kong, Man-Kei Tam, ha manifestat:

"En assetjar la Universitat Politècnica i disparar gas lacrimogen i bales de goma contra els qui intentaven fugir, la policia de Hong Kong està tornant a revifar les flames de la violència"..

"La policia té la responsabilitat d'apaivagar la situació, però en lloc d'ajudar a manifestants ferits que estan atrapats al campus de la universitat, deté il·legalment el personal mèdic que intenta prestar-los ajuda.

"El caràcter cada vegada més violent de les protestes de Hong Kong i les lesions que aquestes protestes estan causant a vianants i altres persones és alarmant, però la principal causa d'aquesta escalada és la dura resposta de la policia davant les protestes majoritàriament pacífiques que es s'han produït en els últims mesos. Avui, la policia ha amenaçat amb utilitzar foc real contra els manifestants, una postura encara més agressiva que incrementa el risc que es produeixi una tragèdia als carrers.

"En un moment en què Hong Kong necessita seny i humanitat per part dels qui són al poder, veiem gas lacrimogen, cops i amenaces d'ús de mitjans letals."

Informació complementària

Des de diumenge, la policia manté assetjat el campus de la Universitat Politècnica de Hong Kong, en un enfrontament constant. La policia ha llançat gas lacrimogen i ha utilitzat canons d'aigua, intentant que la gent no marxi del lloc, fet al qual els manifestants han respost llançant còctels Molotov.

El Sindicat d'Estudiants de la Universitat Politècnica de Hong Kong afirma que encara queden al campus centenars de manifestants, personal mèdic voluntari, periodistes i treballadors socials. Moltes d'aquestes persones estan ferides. La policia ha acorralat personal mèdic voluntari i periodistes que intenten sortir de campus i, segons els informes, ha detingut més de 100 persones a la zona.

A primeres hores del matí de dilluns, un portaveu policial va afirmar en un vídeo publicat a Facebook que la policia probablement respondria amb foc real contra els manifestants que ataquessin amb armes letals als agents. Segons informen els mitjans de comunicació, des de llavors la policia ha realitzat trets d'advertència.

Amnistia Internacional ve demanant una investigació independent i eficaç sobre l'ús de la força per la policia des que a l'abril van començar les protestes massives contra el projecte de llei d'extradició. Això suposaria investigar l'ús excessiu de la força pels agents en la protesta majoritàriament pacífica el 12 de juny, i les denúncies de tortura i altres maltractaments sota custòdia.