Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Hong Kong: els poders d'excepció són un intent extrem per sufocar les protestes

© REUTERS/Jorge Silva

El govern de Hong Kong ha anunciat avui en conferència de premsa que invocarà una llei de l'època colonial, la Normativa d'Excepció, per prohibir tapar-se la cara a les reunions públiques. A més, la llei concedeix al govern de Hong Kong amplis poders de detenció i restricció de la llibertat d'expressió i de reunió pacífica.

Joshua Rosenzweig, cap de l'Oficina Regional per a l'Àsia Oriental d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

"És un intent més del govern de Hong Kong de dissuadir d'exercir els seus drets a les persones que participen en les protestes, que fins ara s'han mantingut fermes davant de l'ús innecessari i excessiu de la força i les amenaces de processament.

"És el clima de por que les autoritats de Hong Kong han creat el que ha fet necessari portar les màscares a les protestes. Aquesta prohibició és especialment preocupant en el context de temor de qui participa a les protestes a la detenció arbitrària, la vigilància, i l'ús indiscriminat de gas lacrimogen i altres projectils.

Durant les protestes de l'1 d'octubre, la policia va disparar a un home al pit, i es van disparar més de 1.400 projectils de gas lacrimogen i aproximadament 900 bales de goma. Des de llavors, s'han seguit celebrant protestes diàriament a Hong Kong.

"En comptes de reduir la tensió, les autoritats de Hong Kong han apostat per dotar-se d'amplis i nous poders per sufocar les manifestacions, demostrant així la magnitud d'una intolerància creixent a la llibertat de reunió pacífica", ha assenyalat en Joshua Rosenzweig.

"Les autoritats de Hong Kong no han d'utilitzar normatives d'excepció com a cortina de fum per amagar noves i forts restriccions de les protestes. Fem una nova crida a les autoritats de Hong Kong perquè respectin el dret de les persones que participen a les protestes a expressar de forma pacífica les seves opinions s'abstinguin d'exercir amplis i excessius poders per silenciar-les."

La nova llei, que entra en vigor el 5 d'octubre, prohibeix cobrir-se total o parcialment la cara a les manifestacions. Només estaran exempts els qui ho facin per raons de malaltia o religioses. La infracció de la llei pot suposar un any de presó.