Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hong Kong: els poders d'excepció són un intent extrem per sufocar les protestes

© REUTERS/Jorge Silva

El govern de Hong Kong ha anunciat avui en conferència de premsa que invocarà una llei de l'època colonial, la Normativa d'Excepció, per prohibir tapar-se la cara a les reunions públiques. A més, la llei concedeix al govern de Hong Kong amplis poders de detenció i restricció de la llibertat d'expressió i de reunió pacífica.

Joshua Rosenzweig, cap de l'Oficina Regional per a l'Àsia Oriental d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

"És un intent més del govern de Hong Kong de dissuadir d'exercir els seus drets a les persones que participen en les protestes, que fins ara s'han mantingut fermes davant de l'ús innecessari i excessiu de la força i les amenaces de processament.

"És el clima de por que les autoritats de Hong Kong han creat el que ha fet necessari portar les màscares a les protestes. Aquesta prohibició és especialment preocupant en el context de temor de qui participa a les protestes a la detenció arbitrària, la vigilància, i l'ús indiscriminat de gas lacrimogen i altres projectils.

Durant les protestes de l'1 d'octubre, la policia va disparar a un home al pit, i es van disparar més de 1.400 projectils de gas lacrimogen i aproximadament 900 bales de goma. Des de llavors, s'han seguit celebrant protestes diàriament a Hong Kong.

"En comptes de reduir la tensió, les autoritats de Hong Kong han apostat per dotar-se d'amplis i nous poders per sufocar les manifestacions, demostrant així la magnitud d'una intolerància creixent a la llibertat de reunió pacífica", ha assenyalat en Joshua Rosenzweig.

"Les autoritats de Hong Kong no han d'utilitzar normatives d'excepció com a cortina de fum per amagar noves i forts restriccions de les protestes. Fem una nova crida a les autoritats de Hong Kong perquè respectin el dret de les persones que participen a les protestes a expressar de forma pacífica les seves opinions s'abstinguin d'exercir amplis i excessius poders per silenciar-les."

La nova llei, que entra en vigor el 5 d'octubre, prohibeix cobrir-se total o parcialment la cara a les manifestacions. Només estaran exempts els qui ho facin per raons de malaltia o religioses. La infracció de la llei pot suposar un any de presó.