Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hong Kong: Detenció massiva de líders opositors mostra la capacitat repressiva de la llei de seguretat nacional

AFP/Getty Images

En resposta a la detenció, dimecres al matí, de prop de 50 figures de l'oposició hongkonguesa per infringir la llei de seguretat nacional de la ciutat, la directora regional d'Amnistia Internacional per a Àsia i Oceania, Yamini Mishra, ha manifestat:

"Aquesta terrible repressió de l'oposició política de Hong Kong -que afecta candidats, activistes i operaris per igual- és la més clara demostració observada fins ara de com s'ha instrumentalitzat la llei de seguretat nacional per castigar qualsevol que s'atreveixi a qüestionar el sistema.

"Aquesta legislació implacable dóna via lliure a les autoritats de Pequín i Hong Kong per esclafar qualsevol dissidència i deixa totes les persones que critiquen al govern exposades a ser empresonades. Les detencions d'avui il·lustren també com l'ampli abast de la llei permet aplicar-la en circumstàncies que no representen una amenaça real per a la seguretat nacional"

"Acusar desenes d'activistes i legisladors partidaris de la democràcia de subversió és un atemptat flagrant al seu dret a la llibertat d'expressió i associació. La gent té dret legítim a participar en els afers públics. No ha de silenciar-se l'oposició política simplement perquè a les autoritats no els agrada".

"El govern de Hong Kong ha de posar fi a aquesta perillosa pràctica de tractar els qui el critiquen com a delinqüents i amenaces per a la seguretat nacional. Si no hi ha proves que les persones detingudes avui han comès algun delicte reconegut internacionalment, han de ser posades en llibertat immediatament".

Informació complementària

Dimecres al matí van ser detingudes prop de 50 figures partidàries de la democràcia a Hong Kong per presumptes infraccions de la llei de seguretat de la ciutat.

Segons informacions de mitjans de comunicació i publicacions de les xarxes socials, van ser acusades de subversió per organitzar i participar en unes primàries autoproclamades per a les eleccions al Consell Legislatiu de l'any passat, que es van ajornar posteriorment a causa de la COVID-19.

Entre les persones detingudes figuren diversos exlegisladors i regidors de districte, l'organitzador de la primàries Benny Tai i l'advocat nord-americà John Clancey, que era tresorer d'un dels organitzadors. També va ser detingut Robert Chung, director executiu de l'Institut d'Investigació de l'Opinió Pública de (PORI) d'Hong Kong, que havia proporcionat tecnologia per dur a terme la votació.

La policia va irrompre també al domicili de l'activista empresonat Joshua Wong, segons el seu compte de Twitter, i va anar a les oficines dels diaris Apple Daily i Stand a la recerca d'informació de contacte dels candidats a les primàries.

El bàndol demòcrata va dur a terme una votació al juliol de l'any passat per reduir la llista definitiva de candidatures demòcrates a les eleccions legislatives oficials. El seu objectiu era aconseguir la majoria en el Consell Legislatiu amb més de 35 escons.

En aquest moment, la cap de l'executiu d'Hong Kong, Carrie Lam, va dir que la votació era il·legal i va advertir que podria infringir la llei de seguretat nacional, promulgada unes setmanes abans.