Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Hong Kong: cal investigar l'actuació policial fora de control

© Chris McGrath / Getty Images

En resposta als últims enfrontaments entre la policia i les persones que es manifestaven a Hong Kong dissabte a la nit, inclòs l'incident en el qual els agents van irrompre en una andana de l'estació de metro Prince Edward i van colpejar als passatgers d'un tren, Man-Kei Tam, director d'Amnistia Internacional Hong Kong, ha declarat:

"La violència exercida contra la policia dissabte no és excusa perquè els agents actuïn de forma descontrolada a tot arreu. Les terribles escenes que es van viure a l'estació de metro Prince Edward, on vianants pacífics es van veure atrapats en el tumult, van ser totalment contràries a les normes internacionals sobre l'actuació policial".

"Les imatges de vídeo mostren a la policia irrompent en el vagó de tren i colpejant repetidament amb porres persones que no els suposaven cap amenaça. Es van utilitzar esprais de pebre en un vagó en el qual la gent no tenia manera de sortir-ne, i es va prohibir al personal mèdic entrar en l'estació. També resulta alarmant la imatge en la qual un agent sembla apuntar un llançador de granades d'esponja a curta distància de les persones que viatjaven en el vagó. Aquestes tàctiques policials il·legítimes segueixen agreujant la situació, en comptes de tranquil·litzar-la.

"També hi ha greus interrogants respecte al desplegament d'agents d'incògnit entre els manifestants, i sobre si van incitar a la violència. Els agents infiltrats mai no han d'actuar com a provocadors. Això crea desconfiança i sospites, i sembra la divisió entre persones que tenen el dret de reunir-se i associar-se".

"És la primera vegada que la policia utilitza un tint de color blau per als canons d'aigua, que pot deixar assenyalades indiscriminadament un gran nombre de persones, inclosos vianants i periodistes. Aquestes tàctiques suposen una veritable amenaça per a les llibertats d'expressió, reunió pacífica i dret a un judici just. L'operació policial de dissabte no fa més que subratllar la necessitat urgent que hi hagi una investigació independent i adequada de l'actuació policial en les protestes".