Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hondures: Amnistia Internacional seguirà com a observadora el judici per l'homicidi de Berta Càceres

Berta Cáceres
© AI
Amnistia Internacional seguirà en qualitat d'observador el judici de vuit persones acusades de l'assassinat el 2016 de la defensora dels drets humans hondurenya Berta Càceres, que comença dilluns 17 de setembre a la Cort Suprema de Justícia a Tegucigalpa.

"És fonamental que les autoritats hondurenyes garanteixin que en aquest judici es compleixen les normes internacionals de justícia processal i que la justícia preval en un dels crims més emblemàtics de la història recent de la nació", ha manifestat Erika Guevara-Rosas, directora per les Américas d'Amnistia Internacional.

"En un país on proliferen les amenaces i els atacs contra les persones que defensen el medi ambient i el dret a la terra, el sistema de justícia d'Hondures pot establir un important precedent afirmant el dret de la família de Berta a veritat, justícia i reparació, i mostrant que l'homicidi de defensors i defensores dels drets humans no quedarà impune".

Una representant d'Amnistia Internacional, Kathy Price, assistirà al judici del 17 al 19 de setembre, i altres membres de l'organització faran el seguiment de les actuacions a distància i presencialment durant la resta del judici.

La missió d'observació té per objecte supervisar el compliment per les autoritats de les salvaguardes de justícia processal per garantir que tots els responsables de la mort de Berta Càceres responen davant la justícia. Amnistia Internacional ha expressat en repetides ocasions preocupació perquè la investigació de les autoritats hondurenyes tingui greus deficiències i no s'hagin investigat pistes que portin fins a qui pugui haver estat implicats a ordenar el seu homicidi.

Informació complementària

El 2 de març de 2016, uns homes armats van matar a trets Berta Càceres, defensora dels drets mediambientals i dels pobles indígenes, a casa seva, a ntibucá, Hondures. Juntament amb altres membres del Consell Cívic d'Organitzacions Populars i Indígenes d'Hondures (COPINH), Berta lluitava contra el projecte hidroelèctric d'Agua Zarca i el seu impacte en territori del poble indígena lenca.

Encara que la Fiscalia General d'Hondures ha presentat càrrecs contra vuit persones per l'assassinat de Berta Càceres, algunes d'elles vinculades a Desenvolupaments Energètics SA. (DESA), l'empresa que està construint la represa d'Aigua Zarca, i altres relacionades amb les forces armades, al COPINH li preocupa que les autoritats no hagin investigat cap alt càrrec del govern o de l'empresa per haver ordenat suposadament l'assassinat.

Amnistia Internacional ha documentat una constant d'amenaces i estigmatització creixent contra els qui busquen veritat, justícia i reparació per l'homicidi de Berta Càceres i contra les persones que s'atreveixen a denunciar les accions d'empreses poderoses contra els pobles indígenes o les comunitats rurals locals. L'any passat, l'ONG Global Witness va declarar que Hondures era el país més perillós del món per als qui defensen els drets mediambientals i va documentar l'homicidi en aquest país de més de 120 defensors i defensores des del 2010.