Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Hondures: Amnistia adverteix el president Hernández sobre el desplegament de l'exèrcit en les protestes

Fotografia © Radio Progreso

El govern hondureny ha d'evitar l'ús excessiu de la força i garantir els drets humans en el marc de les protestes socials, ha afirmat Amnistia Internacional avui en una carta oberta al president Juan Orlando Hernández.

"Amnistia Internacional ha rebut informació molt alarmant sobre l'ús indiscriminat de gasos lacrimògens, armes de foc i cops de porra per part de les forces de seguretat, que han provocat lesions en desenes de persones, i s'ha reportat la mort d'almenys dues persones, desenes d'arrestos i detencions de manifestants i vianants", ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

"Les autoritats hondurenyes no han de seguir per la ruta de la violència i repressió. Exhortem el govern de Juan Orlando Hernández que garanteixi els drets de llibertat d'expressió i assemblea pacifica, limitant l'ús de la força al mínim necessari i proporcional per evitar més lesions i morts".

En la carta enviada al president, Amnistia Internacional manifesta la seva preocupació per la decisió del Consell Nacional de Seguretat del 20 de juny de 2019 de desplegar l'Exèrcit, la Policia i la Intel·ligència en resposta a la continuació de les protestes. Aquesta mesura podria portar a un aprofundiment de l'ús excessiu de la força contra les persones que participen en les protestes que van començar fa tres mesos en reacció a l'aprovació de reformes de salut i educació.

"Li recordem al president Hernández que, segons el dret internacional, les Forces Armades no han de participar en tasques de seguretat, i molt menys per restringir o violentar els drets de les persones a manifestar-se pacíficament", ha afirmat Erika Guevara Roses.

El Comitè de Familiars de Detinguts Desapareguts a Hondures (COFADEH) ha reportat més de 60 persones ferides entre el 29 d'abril i el 4 de juny de 2019. Segons dades oficials, només les manifestacions de dimecres 19 de juny van deixar un saldo de 19 ferits, 16 dels quals per arma de foc. A més, s'ha reportat la mort de dues persones, una per arma de foc i l'altra encara no determinada.