Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Històric tractat mediambiental i de drets humans amb la signatura de 12 països de l'Amèrica Llatina

Amèrica Llatina
Dotze països de l'Amèrica Llatina i el Carib han signat l'Acord d'Escazú en una important victòria per al medi ambient i els drets humans que ha d'inspirar a la resta de la regió perquè segueixi el seu exemple, ha declarat avui Amnistia Internacional.

L'Argentina, Antigua i Barbuda, el Brasil, Costa Rica, l'Equador, Guatemala, Guyana, Mèxic, Panamà, el Perú, Saint Lucia i l'Uruguai han signat avui el tractat, en la primera oportunitat, a l'inici de la reunió de l'Assemblea General de l'ONU a Nova York, mentre que la República Dominicana i Haití també s'han compromès a firmar-lo en les properes hores.

"Com a primer tractat mediambiental regional de l'Amèrica Llatina i el Carib, l'Acord d'Escazú estableix un precedent històric per garantir el dret de totes les persones a un medi ambient net i sa, assegurant-se que es poden sentir totes les veus quan sigui l'hora de prendre decisions importants que ens afecten a tots i totes", ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

"El lideratge dels dotze països que han firmat l'Acord avui ha de servir d'inspiració per a la resta de la regió i del món. Instem a tots els altres països d'Amèrica Llatina i el Carib al fet que segueixin el seu exemple sense dilació, per la supervivència i el benestar de les generacions actuals i futures".

Adoptat el 4 de març a San José, Costa Rica, per representants de 24 països, el tractat implementa el principi 10 de la Declaració de Rio, adoptada en la Cimera per a la Terra de 1992, en establir salvaguardes per als drets d'accés a la informació, de participació pública i d'accés a la justícia en qüestions mediambientals.

L'acord imposa també obligacions específiques per protegir d'amenaces i atacs a les persones que defensen els drets humans relacionats amb el medi ambient, per investigar i castigar qualsevol agressió contra aquestes persones, i per garantir els seus drets a la vida i a la integritat personal, així com els drets a la llibertat de reunió pacífica, de circulació, d'expressió i d'associació.

"L'Acord d'Escazú és el primer tractat de la història que inclou disposicions específiques per protegir a qui defensa el medi ambient, establint així un exemple per al món sencer. Representa una oportunitat vital per establir la rendició de comptes per violacions de drets humans relatius al medi ambient", va prosseguir Erika Guevara-Rosas.

"Però la signatura del Tractat no és suficient. Els països firmants han de ratificar-lo ara sense dilació i prendre mesures concretes per garantir que està a l'altura dels seus ambiciosos ideals i que les decisions sobre el medi ambient reflecteixen realment les opinions, necessitats i drets de les persones més afectades".

A partir d'avui, els 33 Estats de l'Amèrica Llatina i el Carib tenen l'oportunitat de signar l'acord a la seu de l'ONU a Nova York. Perquè entri en vigor, almenys 11 països hauran de signar-lo i ratificar-ho abans del 27 de setembre de 2020.