Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Haití: Crisi humanitària

Una dona i una nena, supervivents del terratrèmol, en un carrer de Port-au-Prince. Amnistia Internacional ha alertat sobre la necessitat de protegir als grups vulnerables de la violència sexual en la situació que viu Haití després de la catàstrofe ©AP Photo/Francois Morin.
La policia patrulla els carrers del centre de Port-au-Prince per evitar saquejos ©AP Photo/Julie Jacobson

La protecció dels drets humans ha d'acompanyar les tasques d'ajuda a Haití

Londres.- Amnistia Internacional ha demanat a l'ONU que prengui mesures per la protecció dels drets humans i de les persones més vulnerables entre els supervivents del devastador terratrèmol que dimarts va assolar Haití.Amnistia Internacional ha aplaudit la rapidesa i la valentia amb què els treballadors de les Nacions Unides i els cooperants a Haití i a tot el món s'han bolcat per ajudar amb el seu esforç humanitari a salvar vides, desenrunar i restaurar els serveis bàsics i les col·lapsades infraestructures del país. 

L'organització també ha demanat que es presti especial atenció a garantir el respecte als drets humans i la protecció dels nens i nenes en general i en particular dels que han quedat orfes a conseqüència del terratrèmol. Les nenes corren major risc de sofrir agressions i abusos sexuals.

“L'actual situació de caos que regna a Haití i la vulnerabilitat cada vegada major de dones i nens i nenes creen el brou de cultiu perfecte perquè abusos contra els drets humans i delictes com violacions i abusos sexuals passin desapercebuts i quedin impunes” ha afirmat Gerardo Ducos, investigador d'Haití d'Amnistia Internacional. “Protegir els grups vulnerables de la violència sexual és tan important com proporcionar-los ajuda humanitària”. 

Amnistia Internacional ha fet aquesta crida després del terratrèmol de 7,1 graus en l'escala de Richter que el dimarts va assolar Haití deixant milers de morts al seu pas. Hi ha milers de persones de les que no se sap res i  els supervivents esperen l'ajuda dels donants internacionals per tenir accés a aigua potable, aliments i atenció mèdica. 

Després de la catàstrofe, la capacitat del sistema de justícia i de la Policia Nacional per fer complir les lleis s'ha vist greument compromesa, ja que la majoria de les seves infraestructures s'han col·lapsat i es desconeix la sort de molts funcionaris.

Abans del terratrèmol, Amnistia Internacional ja havia documentat terribles nivells de violència sexual contra les dones i les nenes a tot el país.

“Abans del devastador sisme, Haití era incapaç de protegir eficaçment els drets humans, i especialment de protegir les dones i les nenes de la violència sexual. Si no s'actua immediatament, mentre encara continuen els esforços d'ajuda humanitària, és probable que la situació només pugui a anar a pitjor”, ha declarat Gerardo Ducos.

Amnistia Internacional expressa el seu més profund condol a les famílies i els amics de les víctimes i envia un missatge de solidaritat amb el poble haitià.