Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Guatemala: Morts violentes a les presons

18/8/05 - La mort violenta de més de trenta reclusos a diversos centres de detenció exigeix una investigació exhaustiva i imparcial.

amnistia amni, 

La mort violenta de més de trenta reclusos a diversos centres de detenció exigeix una investigació exhaustiva i imparcial per part de les autoritats competents per determinar responsabilitats i eventuals sancions. Així mateix cal que es prenguin mesures immediatament per assegurar la integritat física dels detinguts en els centres de detenció a Guatemala, va exigir Amnistia Internacional.

 

Segons informes de diferents mitjans el dia 15 d'agost al matí va haver-hi enfrontaments violents aparentment coordinats i gairebé simultàniament a diversos centres penals. Els enfrontaments es van donar entre dos grups de detinguts coneguts com ?maras??, nom que descriu grups de delinqüents que operen a la regió centreamericana i als Estats Units d'Amèrica amb l'inacceptable saldo d'almenys 30 persones mortes.

 

Amnistia Internacional reconeix el dret i obligació de protegir la seguretat ciutadana incloent l'arrest i el processament de persones involucrades en delictes comesos per bandes criminals. No obstant això, la possessió d'armes de foc i armes blanques per part dels detinguts reflecteix una seriosa falla en el sistema de seguretat penitenciari.

 

Les acusacions contra les forces de seguretat de possible complicitat, inacció o fins i tot responsabilitat directa en les morts dels detinguts s?ha d?investigar de forma rigorosa i fer públics els resultats.

 

Finalment l'organització recorda a les autoritats la seva obligació d'assegurar que els agents encarregats de la seguretat carcerària rebin l'adequada capacitació d'acord amb les normes internacionals per a l'ús de la força i el tractament de detinguts.

 

(18/08/2005)