Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Guantánamo: 17 anys després, el centre de detenció continua sent una amenaça per als drets humans

Mentre continuï oberta, la presó militar de la badia de Guantánamo seguirà enfosquint l'historial de drets humans dels Estats Units i fent possible la continuació de les violacions de drets humans; així ho ha afirmat Amnistia Internacional Estats Units (AIUSA) la vigília de l'aniversari de la seva obertura, l'11 de gener.

"Quan el president Trump va revocar l'ordre de l'expresident Obama de tancar la presó militar de Guantánamo, va obrir la porta a una nova era de terribles violacions de drets humans", ha afirmat Daphne Eviatar, directora de Seguretat amb Drets Humans d'Amnistia Internacional Estats Units.

"Encara que hauria d'haver estat relegat fa temps com un lamentable capítol de la història dels Estats Units, Guantánamo segueix en funcionament 17 anys més tard com a símbol de la islamofòbia latent en la propagació de la por i la xenofòbia que defineixen la presidència de Trump".

A Guantánamo actualment encara hi ha 40 homes
musulmans, molts dels quals han estat torturats. Alguns d'aquests detinguts segueixen allà tot i que el seu trasllat va ser autoritzat fa anys. Un és Toffiq al Bihani, que estava entre els homes torturats per la CIA abans del seu enviament a Guantánamo el 2003. El seu trasllat va ser autoritzat el 2010.

"Amb un president que té la convicció cruel i errònia que la tortura és acceptable, cal suposar que les violacions de drets humans continuaran a Guantánamo. Els trasllats autoritzats s'han de fer immediatament i la resta dels reclusos han de ser acusats i jutjats amb imparcialitat o alliberats perquè la vergonyosa institució pugui tancar definitivament les seves portes".

Amnistia Internacional Estats Units i altres organitzacions de drets humans participaran demà en una concentració al parc Lafayette de Washington, DC. per reclamar el tancament de la presó.