Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Grècia: missatge per a dirigents europeus projectat a l'Acròpolis en l'aniversari de l'acord UE-Turquia

Anit es va enviar un missatge als governants europeus amb la projecció a l'Acròpolis d'un enorme rètol que deia "Humanity First - Refugees Welcome".

L'acció, organitzada per Amnistia Internacional, vol cridar l'atenció cap al sofriment de les persones refugiades que estan atrapades a les illes gregues a causa de l'acord UE-Turquia, el tercer aniversari del qual es commemora avui.

"Tres anys després que s'implementés l'acord UE-Turquia, és vital que aquesta petició d'humanitat es vegi no solament a Atenes, sinó a tot Europa", ha afirmat Fotis Filippou, director de Campanyes per a Europa d'Amnistia Internacional.


La situació de milers de persones migrants i refugiades a les illes gregues és una espina clavada en la consciència d'Europa
Fotis Filippou, Amnistía Internacional


"Qualsevol que contempli l'Acròpoli pot veure milers d'anys de civilització. Qualsevol que miri els camps de persones refugiades a les illes gregues veurà que els nostres dirigents no han après res".

"És hora que els nostres governants posin en primer lloc la humanitat. Han de posar fi a la tragèdia que viuen milers de persones com a conseqüència de l'acord UE-Turquia i actuar ja per garantir que les que estan atrapades en la misèria més absoluta a les illes són traslladades per fi a lloc segur a la regió continental de Grècia i des d'allà a altres Estats europeus".

Informació complementària


El missatge "Humanity First - Refugees Welcome" va ser projectat en un lateral de l'Acròpolis.

L'acord UE-Turquia és una declaració de cooperació entre els Estats de la Unió Europea i el govern turc amb la finalitat de retornar a Turquia les persones que arriben a les illes gregues sobre la premissa que Turquia és un lloc segur per a elles. L'acord afecta també persones sol·licitants d'asil i migrants en situació de vulnerabilitat. El resultat, en la pràctica, és una política de contenció en la virtut de la qual les persones queden atrapades en punts crítics grecs durant llargs períodes.

En l'actualitat hi ha més de 15.000 persones en els "punts crítics" de les illes gregues, més de la meitat de les quals són dones i menors d'edat. La majoria està en camps superpoblats i moltes persones dormen en tendes i contenidors inadequats, exposades a riscos per a la seva seguretat. Només el camp de l'illa de Samos alberga més de 4.000 persones, xifra que excedeix més de cinc vegades la seva capacitat.

Sobre el paper, l'acord anava a anar acompanyat d'un "pla 1:1": el compromís de reassentar una persona siriana en un Estat membre de la UE per cada persona siriana retornada des de Grècia a Turquia. No obstant això, les xifres mostren que el 2018 només s'han dut a terme uns 8.000 reassentaments de persones sirianes, mentre hi ha encara al voltant de 3,6 milions persones a Turquia. Paral·lelament, del total de 32.494 persones arribades per mar a Grècia el 2018, només 322 van ser retornades a Turquia.