Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Grècia: mesures inhumanes en matèria d'asil posen vides en perill

Foto: © Anadolu Agency / Contributor

Les mesures inhumanes que les autoritats gregues estan adoptant per impedir l'entrada de persones al país són una traïció terrible a les responsabilitats de Grècia en drets humans i posen en perill la vida de les persones que fugen de la violència.

Ahir, després d'una reunió del Consell de Seguretat Nacional grec, les autoritats van anunciar la suspensió temporal del registre de les sol·licituds d'asil de persones que hagin entrat de forma irregular al país. Aquesta mesura anirà acompanyada de la devolució automàtica i sense registre de les persones nouvingudes si la devolució al seu país d'origen és "possible". No queda gens clar com les autoritats gregues interpreten "possible" en aquest context.

"Tothom té dret a sol·licitar asil. Deportar persones sense el degut procés pot suposar enviar-les als horrors d'una guerra o exposar-les a patir greus violacions de drets humans, en incompliment del principi fonamental de no devolució (non-refoulement), ha afirmat Eve Geddie, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant les Institucions Europees.

"Les mesures irresponsables que estan adoptant les autoritats gregues violen flagrantment el dret internacional i de la Unió Europea i fan perillar vides. Una vegada més s'està utilitzant les persones que busquen asil com a peces de negociació en el joc polític".

Grècia ha anunciat també que, a partir d'avui, les seves forces armades realitzaran maniobres amb munició real prop del mar Egeu i la frontera terrestre d'Evros. Milers de persones s'amunteguen a les fronteres terrestre i marítima de Turquia des que les autoritats turques van anunciar el 28 de febrer que ja no n'impedirien el pas de persones.

Segons informes, milers de persones han arribat a les fronteres de Turquia amb Grècia. Des de dimarts passat es reben informes d'enfrontaments amb la policia grega a la frontera terrestre, on els agents estan fent ús de força excessiva i disparant gas lacrimògen indiscriminadament contra la multitud per impedir la seva entrada a Grècia.

Mentrestant, el nombre d'arribades a les illes gregues segueix en augment i ahir, segons informes, residents de Lesbos no van permetre que arribessin embarcacions a la costa. També van atacar activistes i vehicles de periodistes i personal voluntari. Amnistia Internacional ha demanat a les autoritats gregues que adoptin totes les mesures possibles per protegir les persones que arriben a Grècia, així com a les persones i organitzacions que els donen suport sobre terreny.

"Grècia ha d'abstenir-se de fer ús excessiu de la força, i garantir que poden dur-se a terme operacions de recerca i salvament en el mar. Les persones que busquen asil a Grècia han de rebre ajuda, no ser tractades com a delinqüents o amenaces per a la seguretat", ha afirmat Eve Geddie.

"Els Estats de la UE, per la seva banda, han de fer molt més per compartir la responsabilitat sobre les persones que arriben a Turquia a la recerca d'asil, tant amb suport econòmic com garantint vies segures d'entrada a Europa".

"La Comissió Europea ha de coordinar urgentment tot el suport que puguin necessitar Grècia i Bulgària, perquè les persones a la recerca d'asil tinguin garantit l'accés a uns procediments adequats d'acolliment i de concessió d'asil".