Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Grècia: les autoritats han de fer justícia amb les víctimes d'Alba Daurada i descoratjar la violència racista

El líder d'Alba Daurada, Nikos Mihaloliakos, testificant durant el judici contra membres del seu partit. 6 de novembre de 2019. © REUTERS/Costas Baltas

Les víctimes de delictes d'odi i atacs discriminatoris a Grècia han de tenir accés real i efectiu a justícia i reparació. Així ho ha declarat Amnistia Internacional abans que aquest dimecres es pronunciï la sentència de la causa contra líders i membres d'Alba Daurada.

Més de cinc anys després que comencés el judici d'Alba Daurada contra les persones acusades de dirigir i participar en una organització criminal, assassinar el raper antifeixista Pavlos Fyssas i cometre atacs violents contra persones refugiades, migrants, sindicalistes i defensores dels drets humans, està previst que un tribunal d'Atenes pronunciï la sentència judicial el 7 d'octubre.

"El judici d'Alba Daurada ha estat una prova de foc per al sistema de justícia penal grec i per a la seva capacitat d'abordar l'amenaça que representa un grup que ha emprat i defensat la violència i la discriminació", ha afirmat Nils Muižnieks, director d'Amnistia Internacional per a Europa.

La repercusió d'aquesta sentència, per ser un judici contra un partit d'extrema adreta que manté una postura agressiva cap a les persones migrantes, anirà més enllà de Grècia

Nils Muižnieks, Amnistia Internacional

Les acusacions contra els líders i membres d'Alba Daurada, inclòs l'assassinat de Pavlos Fyssas, posen de manifest una escletxa que existeix no només a Grècia, sinó a Europa i altres parts del món. La repercussió d'aquesta sentència, per tractar-se d'un judici contra un partit d'extrema dreta que manté una postura agressiva cap a les persones migrants i els drets humans, anirà més enllà de les fronteres de Grècia".

Un total de 18 exdiputats d'Ala Daurada i dos membres de l'organització estan acusats de cometre diversos delictes violents, entre els quals figuren agressions a persones refugiades i l'assassinat de Pavlos Fyssas.

A 45 membres d'Alba Daurada se'ls acusa de participar en una organització criminal i d'altres delictes. Altres tres persones estan acusades de delictes menors relacionats amb fals testimoni i possessió d'armes de foc.

"Fa molt que les víctimes, les persones supervivents i els seus familiars esperen la sentència", ha sostingut Nils Muižnieks.

"Transmetre amb aquesta causa històrica el missatge clar i inequívoc que ja no es toleraran més els delictes d'odi pot tenir un efecte dissuasori per a la violència racista en el futur".

Informació general

Set anys després de l'assassinat del cantant antifeixista Pavlos Fyssas a Keratsini, i cinc anys i mig després de l'inici del judici d'Alba Daurada, està previst que un tribunal d'apel·lació de tres jutges dicti sentència el 7 d'octubre.

Els jutges també fallaran sobre tres delictes concrets: l'assassinat de Pavlos Fyssas per un esquadró assassí d'Alba Daurada al barri de Keratsini el 18 de setembre de 2013; la temptativa d'assassinat del pescador egipci Abouzid Embarak el 12 de juny de 2012; i la temptativa d'assassinat de membres del Partit Comunista grec i del seu sindicat PAME el 12 de setembre de 2013.

Les víctimes, les persones supervivents i els seus familiars, que han estat presents de manera constant en el llarg judici, estan esperant que es dicti sentència.