Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Grècia: les autoritats han de fer justícia amb les víctimes d'Alba Daurada i descoratjar la violència racista

El líder d'Alba Daurada, Nikos Mihaloliakos, testificant durant el judici contra membres del seu partit. 6 de novembre de 2019. © REUTERS/Costas Baltas

Les víctimes de delictes d'odi i atacs discriminatoris a Grècia han de tenir accés real i efectiu a justícia i reparació. Així ho ha declarat Amnistia Internacional abans que aquest dimecres es pronunciï la sentència de la causa contra líders i membres d'Alba Daurada.

Més de cinc anys després que comencés el judici d'Alba Daurada contra les persones acusades de dirigir i participar en una organització criminal, assassinar el raper antifeixista Pavlos Fyssas i cometre atacs violents contra persones refugiades, migrants, sindicalistes i defensores dels drets humans, està previst que un tribunal d'Atenes pronunciï la sentència judicial el 7 d'octubre.

"El judici d'Alba Daurada ha estat una prova de foc per al sistema de justícia penal grec i per a la seva capacitat d'abordar l'amenaça que representa un grup que ha emprat i defensat la violència i la discriminació", ha afirmat Nils Muižnieks, director d'Amnistia Internacional per a Europa.

Les acusacions contra els líders i membres d'Alba Daurada, inclòs l'assassinat de Pavlos Fyssas, posen de manifest una escletxa que existeix no només a Grècia, sinó a Europa i altres parts del món. La repercussió d'aquesta sentència, per tractar-se d'un judici contra un partit d'extrema dreta que manté una postura agressiva cap a les persones migrants i els drets humans, anirà més enllà de les fronteres de Grècia".

Un total de 18 exdiputats d'Ala Daurada i dos membres de l'organització estan acusats de cometre diversos delictes violents, entre els quals figuren agressions a persones refugiades i l'assassinat de Pavlos Fyssas.

A 45 membres d'Alba Daurada se'ls acusa de participar en una organització criminal i d'altres delictes. Altres tres persones estan acusades de delictes menors relacionats amb fals testimoni i possessió d'armes de foc.

"Fa molt que les víctimes, les persones supervivents i els seus familiars esperen la sentència", ha sostingut Nils Muižnieks.

"Transmetre amb aquesta causa històrica el missatge clar i inequívoc que ja no es toleraran més els delictes d'odi pot tenir un efecte dissuasori per a la violència racista en el futur".

Informació general

Set anys després de l'assassinat del cantant antifeixista Pavlos Fyssas a Keratsini, i cinc anys i mig després de l'inici del judici d'Alba Daurada, està previst que un tribunal d'apel·lació de tres jutges dicti sentència el 7 d'octubre.

Els jutges també fallaran sobre tres delictes concrets: l'assassinat de Pavlos Fyssas per un esquadró assassí d'Alba Daurada al barri de Keratsini el 18 de setembre de 2013; la temptativa d'assassinat del pescador egipci Abouzid Embarak el 12 de juny de 2012; i la temptativa d'assassinat de membres del Partit Comunista grec i del seu sindicat PAME el 12 de setembre de 2013.

Les víctimes, les persones supervivents i els seus familiars, que han estat presents de manera constant en el llarg judici, estan esperant que es dicti sentència.