Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Grècia: Amb camps en flames, cal reprendre el trasllat de sol·licitants d'asil vulnerables a territori continental

© REUTERS/Elias Marcou

Tres incendis han fet estralls en el camp per a persones refugiades de Vathy, a la illa grega de Samos, en destruir nombroses tendes i contenidors i deixar sense llar unes 200 persones. Dos d'aquests incendis, diumenge 26 d'abril, i el tercer dilluns 27 d'abril, han destruït gran part del camp, que alberga gairebé 7.000 sol·licitants d'asil tot i que només té capacitat per a 648. Les autoritats gregues assenyalen que els incendis del diumenge van ser provocats per enfrontaments entre residents del camp.

Només una setmana abans havia tingut lloc un altre incendi en el camp de Vial, a Quíos, igualment ple de gom a gom. Massimo Moratti, director adjunt de l'Oficina Regional d'Amnistia Internacional per a Europa, ha declarat:

"Ara cal més que mai que les autoritats gregues desallotgin els camps i traslladin als seus residents a un allotjament segur en territori continental. El govern de Grècia ha de garantir urgentment el compliment efectiu de les seves promeses de traslladar a les persones sol·licitants d'asil en situació vulnerable. El pla de l'OIM, l'ACNUR i el govern grec presentat recentment per evacuar més de 2.000 sol·licitants d'asil vulnerables des dels camps fins a hotels i apartaments en territori continental grec pel que sembla ja està trobant alguns obstacles. La sortida de Moria de 1.500 persones vulnerables, programada per a la setmana passada, ha estat ajornada sense data. El motiu, segons informes, era poder realitzar els trasllats amb més seguretat i control per dissipar els temors de les comunitats locals, després que esclatessin protestes, fins i tot per part de les autoritats, a la ciutat on anaven destinades algunes d'aquestes persones. Els qui viuen en aquests camps no poden esperar més".

"Per la seva banda, els Estats membres de la UE poden i han de fer molt més per ajudar la població refugiada en els camps de Grècia, i han d'incrementar els seus esforços de reubicació. Treballant junts poden evitar un brot del virus potencialment catastròfic i posar fora de perill a aquestes persones".