Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Governs i empreses farmacèutiques han abandonat els seus compromisos de drets humans en la lluita contra la COVID-19

Faozee Lateh, Kan Sangtong
  • 48è període de sessions del Consell de Drets Humans de l'ONU

Estats i empreses farmacèutiques segueixen sense complir amb les seves obligacions i responsabilitats en matèria de drets humans en la lluita contra la COVID-19, ha afirmat avui Amnistia Internacional la vigília del 48è període de sessions del Consell de Drets Humans de l'ONU, que tindrà lloc del 13 de setembre al 8 d'octubre de 2021.

El 14 de setembre, Amnistia organitzarà un acte que es transmetrà en directe i en el qual aplegarà diverses veus de la societat civil i òrgans de l'ONU per fer balanç de la pandèmia. La principal qüestió a debatre serà com els Estats i les empreses farmacèutiques han posat els beneficis econòmics per davant de les vides de les persones, així com què poden fer ara governs, organitzacions internacionals i farmacèutiques per superar la COVID-19. Entre els ponents hi haurà representants d'alt nivell de l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (OACNUR) i de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional i amfitriona de l'acte, ha declarat: "La pandèmia ha demostrat una vegada i una altra com els Estats i les empreses farmacèutiques han abandonat els seus compromisos i responsabilitats en matèria de drets humans en la lluita contra la COVID-19. A la devastació causada pel virus s'afegeix la desoladora realitat que actualment els marges de beneficis i els interessos nacionals es consideren més importants que el nostre dret més bàsic: el dret a la vida".

"Amb l'embat de la variant delta i l'augment de casos, milers de milions de persones als països de menors ingressos encara no han accedit a la vacunació, i cada setmana hi ha desenes de milers de morts per aquesta cruel malaltia. Això contrasta fortament amb el que passa als països més rics, que estan vacunant els seus nens i nenes i planificant amplis desplegaments per inocular dosis de reforç a la seva població general".

"¿Quants hospitals desbordats, quants pacients lluitant per respirar i aconseguir oxigen al Nepal, a l'Índia i a parts de l'Àfrica i l'Amèrica Llatina cal veure abans de dir prou? Hem de deixar de donar més valor a les vides d'unes persones que a les d'unes altres, i assegurar-nos que les vacunes contra la COVID-19 estan a la disposició de tothom, especialment de les persones que viuen en països d'ingressos mitjans i baixos on l'accés a les vacunes ha estat escàs".

"Els Estats rics tenen l'obligació de drets humans de redistribuir les dosis sobrants immediatament, mentre que les empreses farmacèutiques han de donar prioritat als seus lliuraments als països que més les necessiten i compartir la seva tecnologia i els seus coneixements per crear una sòlida capacitat de fabricació regional. La Història condemnarà als qui no posin les vides per davant de tot. Juntament amb la resta de ponents, Amnistia Internacional s'ha compromès a fer que Estats i empreses rendeixin comptes".