Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Gaza: periodista en risc de presó per exposar corrupció en un ministeri de Hamàs


Una periodista d'investigació que va publicar un informe on es posa de manifest la corrupció en el Ministeri de Salut de Gaza s'enfronta a una pena de fins a sis mesos de presó; així ho ha afirmat Amnistia Internacional amb antelació a la vista de la seva apel·lació, que tindrà lloc demà.

Hajar Harb, periodista palestina de Gaza, va fer públic un reportatge d'investigació a Al Araby TV el 25 de juny de 2016 en el qual posava en relleu que el ministeri, dirigit pel govern de facto de Hamàs, s'estava lucrant amb transferències il·legals de material mèdic des de la Franja de Gaza per a persones que no necessitaven tractament. Ha estat acusada de diversos delictes, entre els quals els de difamació i publicació de notícies falses.

"El judici d'Hajar Harb és un atac indignant a la llibertat dels mitjans de comunicació. Les autoritats de Gaza intenten descaradament castigar-la per posar al descobert la corrupció en el si del govern de Hamàs. Les autoritats han de retirar immediatament tots els càrrecs en contra", ha assenyalat Saleh Higazi, director adjunt d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i Nord d'Àfrica.

"És profundament alarmant que Hajar Harb s'enfronti a sis mesos de presó simplement per fer el seu treball. La confirmació de la seva sentència condemnatòria basada en càrrecs falsos tindria un efecte inhibitori sobre la llibertat d'expressió a Gaza".

Després de l'emissió del reportatge, Hajar Harb va ser citada per ser interrogada per la policia almenys en quatre ocasions al juny i juliol de 2016. Cada sessió d'interrogatori va durar entre tres i quatre hores, durant les quals va ser insultada i "tractada com una delinqüent i no com una periodista que ha realitzat un informe d'investigació de gran transcendència per a aquest país".

Hajar Harb va explicar també a Amnistia Internacional que diversos metges l'havien assetjat verbalment i amenaçat a Gaza, encara que en el reportatge no es facilitaven els seus noms ni els llocs que ocupaven.

"Diversos metges de Gaza em van dirigir insults, van amenaçar amb agredir-me i fins a em van acusar de col·laboradora d'Israel per difondre rumors a Facebook", va explicar a l'organització de drets humans.

Dos metges van presentar una denúncia contra ella i, l'octubre de 2016, va ser acusada de difamar, publicar notícies falses, ser una impostora i causar conflicte.

Hajar Harb va ser jutjada in absentia mentre es trobava a Jordània rebent tractament per a un càncer de mama. El 4 de juny de 2017 va ser declarada culpable i condemnada a sis mesos de presó i una multa d'1.000 sheckels israelians (276 dòlars nord-americans). Ella va recórrer la decisió del tribunal.

"De vegades em pregunto què hauré fet. Estic pagant el preu de fer un treball de recerca sobre corrupció a Gaza. Com pot ser just??", va explicar Hajar Harb a Amnistia, i va afegir que des de l'emissió del reportatge havia tingut problemes amb altres treballadors.

Mentre continuen les lluites intestines entre Fatah i Hamás, les autoritats de Cisjordània i Gaza han amenaçat i intimidat a activistes i periodistes per reprimir l'expressió pacífica, inclosa la crítica i la labor informativa.

"Els periodistes han de poder dur a terme la seva feina a Palestina sense patir amenaces, fustigació ni intimidació", ha afirmat Saleh Higazi.

"En lloc d'intentar reprimir el treball dels mitjans de comunicació, les autoritats de Cisjordània i Gaza haurien de prendre mesures per protegir el dret a la llibertat d'expressió i obligar a rendir comptes a els qui amenacen i intimiden a periodistes".

Informació complementària

Segons el Centre Palestí per al Desenvolupament i la Llibertat dels Mitjans de comunicació, ONG amb seu a Ramallah, les autoritats palestines van ser responsables de 77 atacs a la llibertat dels mitjans de comunicació el 2018, que van incloure detencions arbitràries, maltractaments durant l'interrogatori, agressions, confiscació de material i prohibició d'informar. Les autoritats de Hamàs a Gaza van ser responsables de 37 d'aquests atacs.