Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Gaza: Hamàs ha de posar fi a la brutal repressió de persones que es manifesten i defensen els drets humans

  • Una treballadora d'Amnistia Internacional a Gaza, interrogada i maltractada per les forces de seguretat
La violenta repressió exercida per les forces de seguretat de Hamàs contra activistes, manifestants pacífics, treballadors dels drets humans -inclosa una treballadora d'Amnistia Internacional- i periodistes de Palestina ha d'acabar i ser investigada, ha afirmat l'organització.

Centenars de manifestants han sofert pallisses, detenció i reclusió arbitràries, tortura i altres maltractaments des del 14 de març, quan la població palestina va sortir al carrer a tota la Franja de Gaza per protestar per la pujada del cost de la vida i l'empitjorament de les condicions econòmiques amb el govern de facto de Hamàs.

Avui, les forces de seguretat del Ministeri de l'Interior han detingut i interrogat una assessora d'investigació d'Amnistia Internacional, Hind Khoudary, per treballar per a l'organització. El seu interrogatori ha durat tres hores, durant les quals quatre interrogadors homes l'han sotmès a maltractaments. Els homes l'han insultat, li han advertit que no investigui sobre drets humans i han amenaçat de processar-la per espiar i treballar com a agent estranger.

"La repressió de la llibertat d'expressió i l'ús de la tortura a Gaza han assolit noves cotes alarmants. En els darrers dies hem vist escandaloses violacions de drets humans comeses per les forces de seguretat de Hamàs contra persones que es manifestaven pacíficament, periodistes i treballadors dels drets humans", ha afirmat Saleh Higazi, director adjunt d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

"És evident que les forces de seguretat de Hamàs intenten impedir que defensores i defensors dels drets humans duguin a terme la feina essencial de documentar les greus violacions que aquestes forces estan cometent en la seva violenta i arbitrària campanya de repressió. Avui volem enviar un missatge clar a les autoritats de Gaza: que estem observant i treballarem per garantir que els responsables retin comptes per aquests abusos".

Les violacions de drets humans comeses per les forces de Hamás contra periodistes, manifestants pacífics i defensors dels drets humans són les més greus des de fa més d'un decenni.

Protestes contra la fam i els impostos

L'última onada de repressió de Hamàs va tenir lloc el 10 de març de 2019, quan 13 activistes que planejaven manifestar-se per protestar per l'alt cost de la vida a Gaza van ser detinguts en una reunió privada organitzada en una casa propietat de l'activista Jihad Salem a Jabalia, en el nord de la Franja de Gaza.

Les detencions es van practicar després que el grup llancés una campanya en xarxes socials titulada "La revolta dels famolencs" i "prou augment de preus" i convoqués una manifestació a Jabalia per al dijous, 14 de març de 2019.

Les forces de seguretat van irrompre a l'habitatge sense ordre de detenció. Els activistes van patir tortura i altres maltractaments sota custòdia, i el 12 de març van ser alliberats previ advertiment que no seguissin endavant amb els seus plans.

A primera hora de la tarda del 14 de març de 2019, forces de seguretat de Hamàs, entre les quals hi havia agents vestits de civil, van atacar violentament centenars de persones que s'estaven manifestant pacíficament en els camps per a persones refugiades de Jabalia, Deir al Balah i Al Bureij i a Rafà, recorrent a granades sonores d'atordiment, porres, esprais de pebre, munició real i agressions físiques.

Periodistes i treballadors de drets humans en el punt de mira

El 15 de març, les forces de Hamàs van irrompre en l'habitatge d'un periodista local, Osamah al Kahlout, situada en el camp de Deir al Balah. A la casa hi eren Jamil Sarhan, director de la Comissió Independent pels Drets Humans, i Baker al Turkmani, advocat de la Comissió. Tots dos treballadors de drets humans, que havien actuat com a observadors en les protestes, van ser copejats i hospitalitzats, i van veure confiscats els seus telèfons mòbils. Després d'identificar-se davant els agents de seguretat que van assaltar l'habitatge, Sarhan i Turkmani van ser conduïts a l'exterior, on van rebre repetits cops de puny.

El 16 de març, les forces de seguretat de Hamàs a Gaza van detenir diversos defensors i defensores dels drets humans que estaven treballant al barri de Shujaiya, a l'est de la ciutat de Gaza. Les quatre persones detingudes, segons informes, van anar: Samir al Manaama, advocat del Centre Al Mezan per als Drets Humans; Khaled Abu Isbetan, treballador sobre el terreny d'Al Mezan; Sabreen al Tartour, treballadora sobre el terreny del Centre Palestí de Drets Humans; i Fadi Abu Ghunaima, treballador sobre el terreny de l'Associació Al Dameer per als Drets Humans a Gaza.

Mentre, diversos periodistes van ser colpejats, detinguts i privats de cobrir la informació de les manifestacions a tot Gaza. Segons els informes rebuts, nombrosos periodistes, professionals del dret i treballadors d'ONG han estat citats per a interrogatori després d'haver documentat testimons de la conducta de la policia de Hamàs.

"El govern de facto de Hamàs ha d'engegar immediatament una investigació independent, exhaustiva i transparent sobre l'ús excessiu i innecessari de la força, la detenció i reclusió arbitràries i la tortura i altres maltractaments per part de les forces de seguretat. Quan existeixin proves admissibles suficients, els presumptes autors hauran de ser jutjats amb les degudes garanties", ha afirmat Saleh Higazi.

"Les autoritats de Gaza tenen el deure garantir que les persones que exerceixen el periodisme i defensen els drets humans poden fer lliurement la seva feina sense patir amenaces, intimidació ni abusos; no protegir les seves activitats i interferir deliberadament en el seu treball són violacions flagrants del dret internacional".