Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Gaza: creix la por a més vessament de sang en adoptar Israel una política de "tolerància zero"

Foto: Yousef Masoud/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Creix el temor que s'intensifiqui el vessament de sang en les protestes previstes per avui a Gaza, després d'anunciar les autoritats israelianes una política de "tolerància zero" amb les manifestacions al llarg de la tanca que separa Israel i Gaza, ha manifestat Amnistia Internacional.

L'organització demana al govern israelià que contingui les seves forces armades, que vénen fent ús excessiu o innecessari de la força en les manifestacions de la "Gran Marxa del Retorn" que s'organitzen totes les setmanes a Gaza.

"Donat el terrible historial de les forces israelianes per l'ús de força letal contra manifestants palestins, així com contra periodistes, personal mèdic i altres persones, l'anunci d'una política de "tolerància zero" és molt alarmant", ha assenyalat Saleh Higazi, sotsdirector d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

No s'han desvetllat els detalls exactes del que vol dir política "de tolerància zero", però es tem que doni lloc a més morts palestines al llarg de la frontera entre Gaza i Israel.

"Hi ha un gran temor al fet que aquesta política suposi autoritzar encara més l'ús de força letal contra persones desarmades durant les manifestacions d'avui i es doni carta blanca a les forces israelianes per cometre homicidis il·legítims a gran escala, que intensifiquin el vessament de sang. Israel ha fet reiteradament ús innecessari i excessiu de força letal contra manifestants desarmats, violant de manera flagrant el dret internacional", ha afegit Saleh Higazi.

Avui tornaran a tenir lloc les protestes de la "Gran Marxa del Retorn", que se celebren tots els divendres des del 30 de març, per demanar l'aixecament del bloqueig il·legal que suporta Gaza des de fa onze anys i el retorn de la població refugiada palestina als seus pobles i ciutats.

Des que van començar les protestes han mort més de 150 palestins, entre els quals més de 30 menors d'edat, i milers més han resultat ferides.

L'anunci de la nova política d'Israel es va fer dijous 18 d'octubre, després de reunir-se els responsables de seguretat del govern israelià a Jerusalem per decidir la seva resposta al llançament des de Gaza d'un coet que va caure i va danyar un habitatge a Beerseba, al sud del país. Amnistia Internacional ha condemnat constantment els atacs de grups armats palestins contra civils i béns civils. Segons els mitjans de comunicació israelians, els qui participin en les manifestacions palestines hauran de romandre més lluny de la tanca fronterera, perquè, en cas contrari, els soldats dispararan. Les autoritats israelianes han manifestat també que es respondrà amb més força fins i tot al llançament de globus i d'estels incendiaris des de Gaza.

Segons els mitjans de comunicació israelians, el ministre d'Habitatge i excap del Comandament Sud de l'exèrcit d'Israel, Yoav Gallant, ha manifestat que "les regles del joc estan a punt de canviar", donant a entendre amb això que Israel intensificarà la seva resposta als grups armats de la Franja de Gaza i despertant el temor a una acció militar a gran escala.

"Els tres conflictes armats entre Israel i Hamás han tingut conseqüències catastròfiques per a la població de Gaza, que continua patint pels onze anys que porta vivint sota un bloqueig brutal", ha afirmat Saleh Higazi.

"És hora que la comunitat internacional mostri "tolerància zero" cap al menyspreu flagrant d'Israel per les vides palestines i l'incompliment de les obligacions que ha contret en virtut del dret internacional".