Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Gaza: cal evitar la pèrdua de vides civils mentre s'intensifiquen els combats entre Israel i grups armats palestins

Davant l'escalada anit de les hostilitats entre Israel i grups armats palestins a Gaza —els combats més greus des del conflicte armat de 2014—, Saleh Higazi, director adjunt d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha declarat:

“L'alarmant escalada de la violència a Gaza d'anit desperta el temor a la possibilitat de presenciar un altre repunt del vessament de sang de civils. Segons el dret internacional humanitari, totes les parts en un conflicte tenen la clara obligació de protegir la vida de la població civil atrapada en les hostilitats.

Efectuar atacs aeris contra edificis en zones densament poblades posa en perill la vida de civils. Les forces israelianes han d'abstenir-se de realitzar atacs indiscriminats i fer tot el possible per assegurar-se que es preserven les vides civils i es prevenen els danys a habitatges, instal·lacions i infraestructura de caràcter civil. L'atac deliberat contra béns de caràcter civil i la destrucció generalitzada i injustificada de propietats són crims de guerra.

Israel té un historial de violacions greus del dret internacional humanitari a Gaza que inclou crims de guerra, comeses amb impunitat i amb un flagrant menyspreu cap a les vides palestines.

Els grups armats palestins, inclòs Hamàs, han de deixar de llançar coets d'efecte indiscriminat i atacs directes contra la població civil i béns de caràcter civil. Tals atacs són violacions greus del dret internacional humanitari i constitueixen crims de guerra.

“Si la situació s'agreuja fins a convertir-se en un conflicte armat en tota regla, tindria un impacte desastrós en els gairebé dos milions de residents de Gaza, que ja viuen en condicions terribles de pobresa i privació de drets. Gaza ja és a tocar d'una catàstrofe humanitària provocada pels 11 anys de bloqueig brutal i il·legal, i la devastació causada deliberadament pels tres conflictes armats anteriors. Un altre conflicte armat podria accelerar l'enfonsament total de Gaza; l'ONU ja ha advertit que la vida a Gaza serà impossible el 2020.

“La comunitat internacional ha de recórrer a la seva influència per pressionar totes les parts perquè  respectin les lleis de la guerra i deixin de posar en perill la població civil a Gaza i Israel. Ha de deixar clar a totes les parts que els perpetradors de crims de guerra en respondran davant la justícia. La rendició de comptes segueix sent l'únic mitjà d'impedir que es repeteixin els crims comesos en el passat”.

Informació complementària

Dos civils palestins van morir i 20 van resultar ferits, cinc dels quals menors d'edat, en els atacs aeris d'Israel que van començar anit. Un civil palestí de Cisjordània va morir a Israel i 70 persones més van resultar ferides com a resultat dels coets llançats per grups armats palestins.