Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Gairebé 40 ajuntaments catalans adherits a Armes Sota Control

amnistia amni, 

Amnistia Internacional i Intermón Oxfam han presentat avui la documentació a l'Ajuntament de Barcelona per tal que també s'hi sumi. Santa Coloma de Gramanet, L'Hospitalet, Mataró, Lleida, Girona i Reus són algunes de les 37 ciutats catalanes que s'han adherit en els últims mesos a la campanya mundial Armes sota Control, promoguda a Catalunya per Aministia Internacional i Intermón Oxfam.

 

Ambdúes organitzacions calculen que el municipi número 40 podria ser Barcelona, doncs avui han presentat la documentació necessària a tres regidories del consistori barceloní: la regidoria de Dona i Drets Civils; la de Relacions Ciutades i Institucionals; i la de Participació Ciutadana, Solidaritat i Cooperació. A més s'ha presentat també als presidents dels cinc grups municipals.

 

El Baix Llobregat i el Maresme són les comarques amb més municipis adherits, amb 10 i 5 respectivament. Cal remarcar també que els municipis del Garraf s'hi han adherit de manera conjunta, mitjançant el Consell Comarcal del Garraf. Altres municipis que han aprovat la moció són Castellví de Rosanes (Baix Llobregat) i La Secuita (Tarragonès).

Aprovar la moció significaria dues coses:

 

Demanar al govern central una llei de comerç d'armes que suposi un major control i transparència de les exportacions d'armament.

 

Donar suport explícit a l'bjectiu principal de la campanya d'un Tractat Internacional pel Control del Comerç d'Armes, tal com es va fer fa uns anys amb la prohibició de les mines antipersona i el Tractat d'Ottawa.

 

La campanya Armes sota Control ja ha aconseguit que una vintena de països (Regne Unit, Alemanya i Rússia, entre d'altres) i centenars de governs locals i ajuntaments del món hagin donat suport per aconseguir que aquest tractat es converteixi en realitat el 2006. La pràctica totalitat de les mocions dels ajuntaments catalans han estat aprovades per unanimitat.

 

Francesc Mateu, director d'Intermón Oxfam a Catalunya, ha afirmat que "és molt important que l'Ajuntament de Barcelona aprovi la moció; és un referent a tot l'Estat i seria una excel.lent plataforma des de la qual demanar al govern espanyol que es mulli tant en la nova llei com en el suport al tractat internacional". Alfonso López, president d'Amnistia Internacional a catalunya, ha assegurat que "el suport de Barcelona constituiria un pas endavant molt important per aconseguir que l'estat espanyol recolzi amb mesures concretes el Tractat Internacional pel Control del Comerç d'Armes".

 

D'altra banda, el suport dels ciutadans a la campanya també creix. En tot l'Estat, 87.000 persones han donat suport explícitament als objectius de la campanya en signar alguna de les postals de mobilització d'Intermón Oxfam i Amnistia Internacional.

 

Més informació de la campanya: www.armessotacontrol.org

 

(19/05/2005)