Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

França: les ordres de detenció contra alts càrrecs sirians, un pas important cap a la justícia

Forces pro-governamentals sirianes a Madaya. Foto: Siria / Louai Beshara/AFP/Getty Images

En resposta a la notícia que la Fiscalia francesa ha emès ordres de detenció contra tres alts càrrecs del govern i dels serveis d'intel·ligència sirians a qui acusa de tortura, desaparició forçada, crims de lesa humanitat i crims de guerra, Anna Neistat, directora general d'Investigació d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Aquestes ordres de detenció contra tres alts càrrecs, entre els quals es troba un destacat assessor del president Bashar al Asad, són un pas important per impartir justícia a les incomptables víctimes de greus violacions de drets humans comeses pel govern sirià".

"Mentre els crims de guerra i els crims de lesa humanitat continuen impunes a Síria, és fonamental que tots els Estats cooperin per garantir justícia a les víctimes. Això inclou aplicar la jurisdicció universal i altres formes de jurisdicció per investigar i processar, en els seus propis tribunals, als presumptes autors d'atrocitats".

"La comunitat internacional ha de seguir l'exemple de França prenent mesures, sempre que sigui possible, per posar fi a la impunitat en el conflicte de Síria i per fer que totes les parts retin comptes".

80.000 persones sotmeses a desaparició forçada

Els alts càrrecs sirians contra els quals s'han dictat ordres de detenció són: el director de l'Oficina de Seguretat Nacional, Ali Mamlouk; el director dels serveis d'Intel·ligència de la Força Aèria, Jamil Hassan, contra qui ja pesa una ordre de detenció dictada per Alemanya; i el director de la secció d'investigació dels serveis d'Intel·ligència de la Força Aèria a l'aeroport militar de Mezzeh, Abdel Salam Mahmoud.

Les ordres es van dictar després de l'inici d'una causa presentada a França el 2016 per Obeida Dabbagh, el germà de la qual i nebot, Mazen i Patrick Abdelkader Dabbagh, de doble nacionalitat siriana i francesa, van ser detinguts i sotmesos a desaparició forçada a mans dels serveis d'Intel·ligència de la Força Aèria siriana a Damasc al novembre del 2013.

Al juliol de 2018, la família Dabbagh va obtenir del govern sirià documents que indicaven que Mazen i Patrick havien mort al novembre de 2017 i gener de 2014, respectivament.

Més de 80.000 persones han estat sotmeses a desaparició forçada pel govern sirià des del començament del conflicte.

Amnistia Internacional demana als líders internacionals que donin suporta a l'enviament, per part del Consell de Seguretat de l'ONU, de la situació a Síria a la Cort Penal Internacional, i que cooperin plenament amb el Mecanisme Internacional, Imparcial i Independent per ajudar a investigar i jutjar els crims de dret internacional comesos a Síria.