Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

França ha de tenir en compte la crida de la UE i suspendre les expulsions de romanís

El president francès, Nicolas Sarkozy. Autor Wilson Dias/Abr

Amnistia Internacional ha instat les autoritats franceses a respectar la resolució del Parlament europeu i suspendre la política d'expulsions de ciutadans romanís del país.

Dijous, els eurodiputats van aprovar una important resolució a Estrasburg (França), que demana als governs de tot el continent europeu que fomentin la integració de la població romaní.

Des del mes d'agost, França ha expulsat uns 1.000 romanís a Bulgària i Romania. Amnistia Internacional ha acusat França d'"estigmatitzar" les comunitats d'ètnia gitana i nòmades que hi viuen.

"El Parlament Europeu ha adoptat una postura ferma; França ha de mostrar ara el seu compromís amb el respecte dels drets humans i la no discriminació de determinats grups ètnics, inclosos romanís i nòmades", ha assenyalat David Diaz-Jogeix, director adjunt del Programa Regional per a Europa i l'Àsia Central d'Amnistia Internacional.

"El president Nicolas Sarkozy pot començar posant fi al període de discriminació que ha portat a les expulsions de comunitats romanís de França".

Segons informes, en una reunió celebrada al juliol, el president francès Nicolas Sarkozy va fer referència als campaments irregulars de romanís com a "fonts de delinqüència". Des d'aleshores, diversos campaments han estat desmantellats.

Dijous passat, el Parlament Europeu va expressar la seva profunda preocupació per "la retòrica incendiària i clarament discriminatòria del discurs polític", així com per "les mesures adoptades per les autoritats de França i d'altres Estats membres que han posat en el punt de mira romanís i nòmades".

Dimecres, Amnistia Internacional, com a membre de la Coalició Europea per a una Política Romaní, que inclou diversos grups de drets humans i contra la discriminació, havia demanat a la Unió Europea que adoptés la resolució sobre la inclusió romaní.

"Ara hem de garantir que les mesures proposades proporcionin millores duradores en la vida de les personis d'ètnia gitana a tot Europa", ha assenyalat David Diaz-Jogeix.