1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

França cancel·la l'entrega de vaixells a Líbia: una victòria que hauria de ser un punt d'inflexió en política migratòria

Després de les accions judicials de les nostres organitzacions davant el Tribunal Administratiu d'Apel·lació de París, Florence Parly, ministra francesa de les Forces Armades, acaba d'anunciar que ha cancel·lat el lliurament de sis vaixells a la guàrdia costanera Líbia, un fet al qual Amnistia Internacional s'oposava. L'organització acull amb satisfacció la suspensió d'aquest pla, que hauria convertit a França en còmplice dels delictes comesos contra persones migrants i refugiades a Líbia.

A l'abril de 2019, Amnistia Internacional va emprendre accions judicials per impedir el lliurament de sis vaixells, anunciat al febrer de 2019 per la ministra francesa de les Forces Armades, a la guàrdia costanera líbia. Amnistia porta anys denunciant les conseqüències de la cooperació dels països de la Unió Europea amb Líbia per a les persones migrants i refugiades atrapades en una situació infernal.

El govern francès s'ha vist obligat a cedir a la pressió pública i judicial i s'ha retractat de la seva promesa de cooperació, que hauria permès a la guàrdia costanera líbia disposar de mitjans logístics per retornar migrants a Líbia, on se sospita que pateixen maltractament. Aquesta retractació és, sobretot, una victòria per als homes, dones, nens i nenes que haurien estat retornats en aquests vaixells a un país on corren perill de tornar a patir detenció, tortura o violació.

Després de la cancel·lació d'aquest projecte, Amnistia Internacional exigeix ​​a França que imposi unes condicions estrictes sobre qualsevol iniciativa de cooperació bilateral o europea amb Líbia per garantir que es protegeixen i respecten els drets i la seguretat de les persones migrants i refugiades. Mentre les persones migrants i refugiades romanguin recloses a Líbia en condicions inhumanes, França i altres països europeus han de suspendre qualsevol col·laboració que suposi la seva detenció o devolució a Líbia.