Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Filipines: votació clau a l'ONU sobre la mortal 'guerra contra les drogues' de l'administració Duterte

Policies a l'escena d'una operació antidrogues a Manila (Filipines), l'agost de 2017. Foto: © AI

Dijous 11 de juliol de 2019, el màxim òrgan de drets humans de l'ONU votarà una resolució per abordar les greus violacions de drets humans i els crims de dret internacional comesos en la guerra contra les drogues del govern de les Filipines.

Dilluns passat, Amnistia Internacional va publicar un nou informe que revela que la campanya contra la droga del president Rodrigo Duterte segueix destruint vides i destrossant comunitats, i que les execucions extrajudicials comeses per la policia continuen sent generalitzades i podrien constituir crims de lesa humanitat.

La resolució, presentada per Islàndia, ordena a l'alta comissionada el lliurament d'un informe exhaustiu sobre les violacions de drets humans a les Filipines per al seu estudi posterior.

Amnistia Internacional demana als membres del Consell de Drets Humans de l'ONU que donin suport a aquesta resolució, tenint en compte la gravetat de les violacions en curs, la total absència de rendició de comptes per milers d'homicidis extrajudicials, i la negativa rotunda del país de cooperar amb l'ONU o la Cort Penal Internacional (CPI).

"La realitat és que el govern de les Filipines ha bloquejat totes les vies per a la rendició de comptes al país. Durant la nostra investigació, vam parlar amb famílies, testimonis, professionals del dret i dirigents religiosos desesperats davant dels obstacles que els impedeixen demanar justícia; la inexistència de causes judicials significatives per als milers d'homicidis il·legítims comesos en els darrers tres anys ho mostra clarament", ha afirmat Nicholas Bequelin, director regional d'Amnistia Internacional per a l'Àsia Oriental i el Sud-est Asiàtic.

"Aquesta resolució seria un pas vital cap a la rendició de comptes i la justícia per a les víctimes de la campanya del govern d'execucions extrajudicials i altres violacions de drets humans. Els Estats membres amb vot en el Consell han de donar-hi suport i no eludir les seves responsabilitats. Està en joc la seva pròpia credibilitat", conclou Nicholas Bequelin.

Informació complementària

La resolució sobre les Filipines, que el Consell de Drets Humans estudiarà l'11 o el 12 de juliol, arriba després d'anys de campanyes de grups de la societat civil nacionals i internacionals, com Amnistia Internacional. Es produeix després de les crides a favor d'una investigació d'aquest tipus realitzats per la màxima dirigent de drets humans de l'ONU, Michelle Bachelet, i per un grup d'11 persones, expertes independents en drets humans de l'ONU.