Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Filipines: un informe de l'ONU mostra la necessitat urgent d'una investigació internacional

© REUTERS/Chaiwat Subprasom

En resposta a un informe sobre la situació dels drets humans a les Filipines fet públic avui, Nicholas Bequelin, director regional d'Amnistia Internacional per a Àsia i Oceania, ha declarat:

"Aquest informe llargament esperat és una dura crítica a la guerra contra les drogues a Filipines".

"En aquesta guerra fallida, milers de persones han estat assassinades per la policia com a part d'un atac generalitzat i sistemàtic contra les comunitats pobres en nom de la lluita contra les drogues. Igual que l'ONU, sentim una profunda preocupació per la impunitat total de què gaudeixen les persones que han perpetrat aquests crims, una impunitat que ha permès la proliferació de més violacions greus de drets humans al país".

"Aquest informe deixa clara la necessitat fonamental que aquestes violacions de drets humans s'investiguin més a fons. El Consell de Drets Humans de l'ONU ha d'establir ara un mecanisme independent i internacional d'investigació sobre les execucions extrajudicials i altres violacions de drets humans comeses des del 2016".

!Aquest mecanisme seria un pas avanci fonamental per abordar la impunitat gairebé total que alimenta les actuals violacions de drets humans comeses a Filipines, algunes de les quals constitueixen crims de lesa humanitat".

"La comunitat internacional ha de donar suport a aquest esforç i transmetre un senyal clar que no mirarà cap a una altra banda mentre se segueix matant gent. Ha de recolzar a les innombrables víctimes, a les seves famílies i a tots els defensors i defensores dels drets humans que planten cara valerosament a les atrocitats de l'administració de Duterte. És imperatiu posar fi a les estratègies fallides documentades en l'informe d'avui, proporcionar justícia i reparació, i promoure noves polítiques sobre drogues basades en la salut pública i els drets humans".

Informació complementària

El 4 de juny de 2020, l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (OACNUDH) va publicar un informe sobre la situació dels drets humans a les Filipines. L'informe exposa amb detall execucions extrajudicials i altres violacions de drets humans comeses en nom de l'anomenada guerra contra les drogues empresa pel president Duterte, així com els constants atacs contra els mitjans de comunicació, les persones que defensen els drets humans i les que es dediquen a l'activisme polític.

L'informe assenyala també un entorn d'impunitat gairebé total pels homicidis, falsificació de proves durant batudes policials dutes a terme sense ordre judicial, reiterades declaracions d'ànim per part de les més altes instàncies governamentals perquè s'usi força letal en la "guerra contra les drogues", amenaces a la llibertat d'expressió, i abusos contra els drets humans comeses per agents no estatals.

L'informe publicat avui va ser sol·licitat formalment per la resolució 41/2 del Consell de Drets Humans de l'ONU, aprovada l'11 de juliol de 2019. La resolució, iniciada per Islàndia, va ser la primera d'aquest tipus sobre Filipines, i la seva aprovació va venir precedida d'una àmplia campanya per part de grups nacionals i internacionals de la societat civil, inclosa Amnistia Internacional.

Des del començament de l'administració de Duterte, al juny de 2016, milers de persones, en la seva majoria procedents de comunitats pobres i marginades, han perdut la vida "a mans de la policia o d'individus armats no identificats, almenys alguns d'ells amb vincles amb la policia" en la guerra contra les drogues empresa pel govern. Malgrat la condemna dels grups locals i internacionals de drets humans i de la comunitat internacional, el president Duterte ha animat explícitament la policia a cometre execucions extrajudicials, i li ha promès immunitat processal, mentre que els agents de policia implicats han rebut ascensos.

Els atacs contra els qui defensen els drets humans i contra els qui critiquen al govern -inclosos activistes, periodistes, professionals del dret, líders religiosos, líders sindicals i persones i grups afiliats a l'esquerra política- també han augmentat en un clima de total impunitat. Molt recentment, el govern va tancar ABS-CBN, la xarxa de radi i TV més gran del país, i va amenaçar de matar els qui violessin les quarentenes i els tocs de queda imposats per la COVID-19.

No es tracta només que pràcticament no hi hagi hagut rendició de comptes per aquestes greus violacions de drets humans; a més, el president i altres alts càrrecs han seguit animant a la policia a matar. El clima d'impunitat total resultant ha alimentat un ambient generalitzat de por per a les víctimes de violacions de drets humans i per els qui criden l'atenció cap a la situació, i deixa a la policia i a altres persones lliures de cometre noves execucions extrajudicials sense conseqüències.

La resolució 41/2 del Consell de Drets Humans va ser un important primer pas per abordar la notable deterioració de la situació dels drets humans a Filipines al llarg dels últims quatre anys, però és essencial que el Consell ara adopti un enfocament més ferm en resposta a les greus conclusions d'informe inicial d'avaluació. En concret, Amnistia Internacional demana un mecanisme independent i internacional d'investigació sobre les execucions extrajudicials i altres violacions de drets humans comeses des de 2016, que inclogui en el seu mandat contribuir a la rendició de comptes