Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Filipines: la retirada de la Cort Penal Internacional ha d'impulsar l'actuació de l'ONU

Filipines
Foto: © NOEL CELIS/AFP/Getty Images
Davant la retirada de les Filipines de la Cort Penal Internacional (CPI), amb efecte del 17 de març de 2019, Nicholas Bequelin, director regional d'Amnistia Internacional per a l'Àsia Oriental i Sud-oriental i Oceania, ha declarat:

"La cínica retirada de les Filipines de la CPI és una intent molt clar d'eludir la justícia internacional i paralitzar la feina de la Cort. Aquesta seguirà investigant els responsables de crims comesos durant el que es coneix com a "guerra contra les drogues" i té vies i mitjans per investigar, fins i tot en el cas que les Filipines no hi cooperi.

"La retirada de les Filipines no canviarà el fet que els responsables de crims de dret internacional comesos durant la sagnant campanya contra les drogues del govern de Duterte retin comptes davant la CPI o per mitjà d'altres iniciatives de justícia internacional.

"La ciutadania filipina que posa en dubte la "guerra contra les drogues" o busca justícia per als seus éssers estimats necessita suport internacional per ajudar-los a posar fi a aquest clima de temor, violència i impunitat".

"Els Estats membres del Consell de Drets Humans de l'ONU han d'obrir una investigació internacional independent sobre la situació d'aquests drets a les Filipines, inclosos els milers d'homicidis extrajudicials que segueixen cometent-se. El president Duterte ha declarat que la "guerra contra les drogues" durarà almenys fins que finalitzi el seu mandat el 2022, si no més enllà. Aquesta campanya ha d'aturar-se immediatament i el govern ha d'adoptar un enfocament en matèria de drogues basat en una política de salut i drets humans".

Informació complementària

Milers de persones han estat víctimes d'homicidis en una onada de violència autoritzada per l'Estat des de l'inici de la presidència de Rodrigo Duterte el 2016. Al febrer 2018, la Cort Penal Internacional va iniciar un examen preliminar dels delictes presumptament comesos pel govern filipí en el context de la "guerra contra les drogues". El mes següent, al març de 2018, el president Duterte va anunciar la retirada de les Filipines de la Cort.

En virtut de l'Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional, el tractat que va establir la Cort, la retirada no tindrà repercussió en les actuacions en curs ni en cap  afer que ja estigués estudiant la Cort abans de la data en què s'ha fet efectiva aquesta retirada.

El president Duterte ha pres nombroses mesures per fomentar l'homicidi de persones relacionades amb el consum o el tràfic de drogues
. Ha publicat i difós "llistes de mort" amb noms de persones presumptament relacionades amb les drogues. També ha insinuat que no es castigaria l'assassinat de persones sospitoses de consumir i vendre drogues, sigui comès per la policia o per actors civils.

Amnistia Internacional ha advertit reiteradament que les declaracions del president Duterte han creat un entorn en el qual la policia i homes armats no identificats -molts dels quals es creu que estan vinculats a la policia- tenen llum verda per matar amb impunitat.