Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Filipines: la reducció de l'edat penal a 12 anys posarà “en perill les vides de nens i nenes”

Policia
En resposta a la notícia que el Senat de les Filipines podria votar a favor de reduir l'edat de responsabilitat penal a 12 anys, el director general d'Operacions Globals d'Amnistia Internacional, Minar Pimple, ha declarat:
“D'aprovar-se, aquesta llei regressiva posarà en perill les vides de nens i nenes en comptes de reduir la delinqüència. No oblidem que l¡anomenada guerra contra les drogues —en el nom de les quals es va redactar aquesta llei— és una guerra despietada contra els pobres que ja s'ha cobrat desenes de milers de vides, incloses les de nens i nenes”.
“Avui el govern adopta una altra dura mesura que obre la porta al judici penal de nens i nenes de curta edat, fins i tot per delictes de drogues. En un clima en el qual la policia exerceix de jutge, jurat i, literalment, d'executor, aquest projecte de llei podria afavorir més abusos de poder.”
“Les autoritats de les Filipines sostenen que el projecte de llei té per objecte rehabilitar als nens. Si fos així, se centrarien a complir amb les seves obligacions segons allò que es disposa a la Convenció de l'ONU sobre els Drets del Nen i en la legislació existent sobre el benestar dels menors d'edat. El Senat de Filipines hauria de rebutjar aquest projecte de llei extremadament perillós.”
Informació complementària
Durant la campanya electoral de 2016, el president de les Filipines Rodrigo Duterte va prometre prendre mesures contundents contra la delinqüència. Com a part d'aquesta promesa, es va comprometre a reduir l'edat de responsabilitat penal, fet que ha despertat la condemna generalitzada de les organitzacions de drets de la infància i de la comunitat internacional, inclosa l'ONU.
Durant l'examen de l'historial de les Filipines en matèria de drets humans davant el Consell de Drets Humans de l'ONU, el 8 de maig de 2017, nombrosos Estats van instar les autoritats filipines a abstenir-se de reduir la majoria d'edat penal i, en lloc d'això, garantir la plena aplicació de la Llei de Justícia i Benestar de Menors de 2006.
El 28 de gener de 2019, la Cambra de Representants va aprovar, en la seva tercera i última lectura, un projecte de llei per a reduir de 15 a 12 anys l'edat mínima per a la responsabilitat penal. El Senat està elaborant la seva pròpia versió del projecte de llei.
En cas de ser aprovada pel Congrés, la legislació proposada modificaria la Llei de la República núm.10630, que estableix la majoria d'edat penal en 15 anys. Actualment, a les Filipines, els nens i nenes menors de 15 anys estan exempts de responsabilitat penal, però subjectes a la intervenció del govern en virtut de la Llei de Justícia i Benestar de Menors de 2006. Aquesta llei té en compte l'interès dels menors en conflicte amb la llei, inclosa la seva necessitat d'adequada protecció, rehabilitació i reinserció en la societat.