Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Filipines: el president dona ordre de "disparar a matar" en plena resposta a la pandèmia

© Getty Images

El president Duterte ha donat ordres als agents de policia, membres de l'exèrcit i autoritats dels barangay de disparar contra els qui protestin durant la quarantena comunitària; a més, s'han rebut informes de noves detencions per incompliments de la quarantena, i notícies que 21 residents d'una zona de Ciudad Quezón van ser detinguts després de reclamar ajuda humanitària del govern local en vista de la quarantena comunitària. En resposta a tot això, Butch Olano, director de la Secció d'Amnistia Internacional a les Filipines, ha manifestat:

"Resulta summament alarmant que el president Duterte hagi ampliat la política de disparar a matar -una devastadora característica de la seva presidència- als òrgans encarregats de fer complir la llei durant la quarantena comunitària. Mai ha d'utilitzar-se força letal sense control com a mètode per respondre a una emergència com la pandèmia de la COVID-19".

"Els mètodes abusius utilitzats per castigar les persones acusades d'incomplir la quarantena, i l'enorme nombre de detencions que s'han dut a terme fins avui, principalment contra persones sense recursos econòmics, són exemples addicionals de l'enfocament repressiu que el govern està adoptant contra moltes persones que lluiten per satisfer les seves necessitats bàsiques".

"Això inclou la violenta dispersió policial de residents de San Roque, a Ciutat Quezón, que protestaven per la falta d'ajuda humanitària per part del govern local. Respondre amb violència policial a les peticions d'ajuda és despietat i injustificable, especialment tenint en compte una situació que ha impedit guanyar-se la vida a milions de persones a les Filipines".

"Demanem al president que cessi immediatament aquesta perillosa incitació a la violència contra les persones que puguin mostrar-se crítiques amb el govern durant la pandèmia de la COVID-19. El govern local ha d'iniciar un diàleg amb els residents i fer arribar la tan necessària ajuda humanitària, especialment a les comunitats més pobres. També instem els òrgans implicats que investiguin els agents de policia que hagin recorregut a violència desproporcionada, posin en llibertat als residents de San Roque detinguts i duguin a terme una investigació més profunda sobre l'incident en general. En l'esforç per minimitzar l'amenaça del virus, les vides dels qui més risc corren han de ser considerades una prioritat".

Informació complementària

L'1 d'abril de 2020, en un discurs televisat, el president Duterte va recriminar els qui puguin causar "avalots" durant la imposició de la quarantena comunitària a causa de la pandèmia de COVID 19. En referència a l'esquerra política, però també aparentment a altres persones que poden protestar per les mesures del govern o qüestionar-les, el president va donar obertament ordres a la policia, l'exèrcit i les autoritats locals que els disparessin a matar. Va dir: "No dubtaré. He donat ordres a la policia i a l'exèrcit, i també als barangay, perquè si es produeixen avalots o sorgeixen situacions en què esclatin baralles i les vides dels agents corrin perill, disparin a matar. Entesos? A matar. En comptes de provocar disturbis, us enviaré a la tomba".

Segons la informació més recent facilitada per la Policia Nacional de Filipines, més de 17.000 persones ja han estat detingudes per incomplir les ordres de quarantena i toc de queda declarades en diverses regions del país, inclosa la Gran Manila, en resposta a la pandèmia. Per l'elevat risc de transmissió de COVID-19 als centres de detenció, utilitzar penes de presó per fer complir les restriccions de quarantena en nom de la protecció de la salut pública és contraproduent i, per això mateix, desproporcionat. També s'han rebut informes sobre càstigs inhumans impostos a qui ha incomplert la quarentena, com ara romandre asseguts durant hores a ple sol o ser tancats en gàbies per a gossos.

L'1 d'abril de 2020, els residents de la zona de Sant Roque, en Ciutat Quezón, es van congregar en una part de l'EDSA ?una gran autopista en la Gran Manila? en rebre notícies que allí s'anaven a distribuir articles d'ajuda humanitària. Segons el grup Aliança Salvar Sant Roque, en veure que aquesta distribució no es produïa, els residents van decidir quedar-se a la zona i organitzar una protesta per exigir ajuda humanitària al govern de Ciutat Quezón. Suposadament, els agents de policia van demanar als residents que abandonessin la zona, segons els informes, i els van detenir quan es van negar a fer-ho.

L'aliança de residents, no obstant això, va dir a Amnistia Internacional que la policia va procedir a dispersar violentament als manifestants i els va copejar amb pals de fusta. Segons un membre del grup amb el qual Amnistia Internacional ha parlat, entre les víctimes estaven un home i el seu bebè que es trobaven a la zona per recollir ajuda econòmica de la seva empresa, les oficines de la qual estan també al costat de l'EDSA. També al bebè ho van copejar en la violència que va seguir, segons aquest membre del grup.

Un total de 21 manifestants van ser conduïts a la prefectura de policia de Ciutat Quezón i reclosos allí. Als simpatitzants i familiars els van impedir parlar amb ells o portar-los menjar després de diverses hores de detenció, va declarar el membre del grup.