Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Filipines: el comentari de Duterte sobre els homicidis ha de portar a la CPI a investigar

Filipines
En resposta a la declaració del president filipí Rodrigo Duterte que el seu "únic pecat són les execucions extrajudicials", feta durant un discurs en el palau presidencial i qualificada després pel seu portaveu de mer comentari "graciós", Minar Pimple, director general d'Operacions Globals d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

"L'aparent admissió pel propi president posa de manifest la necessitat urgent de dur a terme investigacions internacionals sobre els milers d'homicidis i altres violacions de drets humans que s'han comès en nom de la guerra contra les drogues del govern, que s'ha cobrat la vida de milers persones en la seva majoria pobres i marginades.

"La declaració de Duterte ha de ser considerada pel Tribunal Penal Internacional (TPI) quan examini les denúncies de crims de lesa humanitat presentades contra ell. Famílies de víctimes i diversos grups, inclosa Amnistia Internacional, han trobat indicis sòlids que donen suport a la petició d'una investigació internacional. Aquest comentari "graciós" és, en el millor dels casos, una grotesca mostra de crueltat, i en el pitjor, una inculpació aclaparant de la campanya sagnant del seu govern. No és moment de fer-se el "graciós": els homicidis s'han d'acabar.

"El president també ha de deixar de demonitzar i amenaçar els qui critiquen el seu govern i als defensors i defensores dels drets humans, inclosa la fiscal cap de la CPI. Aquesta tàctica de distracció és més que coneguda. Mancant una investigació nacional, independent i imparcial sobre aquests homicidis, només queda demanar a Duterte i al seu govern que cooperin amb les que duguin a terme l'ONU i la CPI".

Informació complementària

El 27 de setembre de 2018, durant un discurs davant d'autoritats del govern, el president filipí Rodrigo Duterte va afirmar: "Ang kasalanan ko lang, 'yung mga extrajudicial killing (El meu únic pecat són les execucions extrajudicials)". També va amenaçar de donar un "cop al cap" a la fiscal del TPI.

El portaveu de Duterte, Harry Roque, va aclarir posteriorment que el president no parlava "de debò", que només s'estava fent el "graciós" i que el que volia dir era que les execucions extrajudicials són l'única cosa del que s'acusa a la seva administració.

Basant-se en dades del govern, la xifra de morts de la seva guerra contra les drogues és de 4.854 des de l'1 de juliol de 2016 fins al 31 d'agost de 2018. No obstant això, els grups de drets humans afirmen que el nombre real podria ser fins al triple d'aquesta xifra.

Al gener de 2017, Amnistia Internacional va publicar un informe on explicava que els homicidis deliberats i generalitzats de presumptes autors de delictes de drogues semblen ser sistemàtics i estar planejats i organitzats per les autoritats i que podrien constituir crims de lesa humanitat.

En l'informe es mostrava també que moltes de les víctimes pertanyen a comunitats urbanes pobres, la qual cosa indica que l'anomenada guerra contra les droga és una guerra contra els qui viuen en la pobresa. A més, es van trobar indicis de vinculació entre les autoritats de l'Estat i persones armades que cometen homicidis relacionats amb les drogues, així com de pagaments il·legals a la policia perquè dugui a terme homicidis.