Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Federació Russa: Violència contra les dones

14/12/05 - A la Federació Russa, la violència contra les dones és un dels abusos contra els drets humans més generalitzats i, no obstant això, més ocults.

amnistia amni, 

Federació Russa: No s'ha de fer cas omís de la violència contra les dones

 

A la Federació Russa, la violència contra les dones és un dels abusos contra els drets humans més generalitzats i, no obstant això, més ocults. Amnistia Internacional ha manifestat avui, a la presentació de l'informe Russian Federation: Nowhere to turn to Violence against women in the family que, segons treballs recents d'investigació independent, el 70 per cent de les dones casades han sofert alguna forma de violència a mans dels seus esposos.

 

"La violència contra les dones en l'àmbit familiar no és un assumpte privat i no té justificació alguna ?ha assenyalat Nicola Duckworth, directora del Programa Regional per a Europa i Àsia Central d'Amnistia Internacional?. És un abús contra els drets humans, davant el qual els Estats estan obligats a prendre mesures, segons el dret internacional.?

 

En l'informe d'Amnistia Internacional, dones que han estat víctimes de violència en l'àmbit familiar conten la seva terrible experiència (pallisses contínues, violació conjugal, assetjament, estar a l?aguait, intent d'assassinat) i el difícil que els resultava trobar protecció i suport. Encara que estan començant a denunciar aquestes situacions, moltes dones no s'atreveixen encara a revelar la seva identitat per temor no només a les represàlies dels seus esposos, sinó també a l'ostracisme públic.

 

A Amnistia Internacional li preocupa l'alt grau d'acceptació de la violència contra les dones en l'àmbit familiar a la Federació Russa. S'intenta justificar i disculpar aquesta violència: la policia, els jutges i, sovint, les pròpies dones l'atribueixen a l'alcohol, la pobresa i els problemes d'habitatge, i moltes persones, fins i tot les víctimes de la violència, no reconeixen que és un delicte punible.

 

"La violència contra les dones en l'àmbit familiar nega a les dones alguns dels seus drets fonamentals, com el dret a la vida, la integritat física i mental, la llibertat i la seguretat de la persona i la llibertat d'expressió ?ha manifestat Nicola Duckworth?. Qualssevol que siguin les circumstàncies personals de les dones, l'Estat no pot privar-les de la seva protecció, sinó que ha de prendre mesures efectives per prevenir la violència en l'àmbit familiar, protegir les dones d'ella i castigar els qui la cometen.?

 

"No n'hi ha prou amb fer rendir comptes als qui cometen actes de violència en l'àmbit familiar. També ha de rendir-les l'Estat que tolera tal violència."

 

En algunes regions i ciutats, les autoritats, sovint arran de la pressió exercida per organitzacions no governamentals, han establert cases d'acollida, telèfons d'ajuda i centres de crisis per a dones, però no existeix un enfocament adequat, aplicable a tota la Federació Russa, per la qual cosa a les dones víctimes de violència en l'àmbit familiar els resulta difícil trobar realment protecció i suport.

 

Amnistia Internacional considera motiu de preocupació l'aparent falta de voluntat política per posar fi a escala federal a la violència contra les dones en l'àmbit familiar. Molts centres de suport i organitzacions de dones corren perill de tancament per haver-se'ls retirat els fons i el suport oficial.

 

"Amb al voltant de nou milions d'habitants, Moscou és la major ciutat de la Federació Russa. No obstant això no té una sola casa d'acollida per a víctimes de violència contra les dones. Fins i tot una petita casa d'acollida transmetria adequadament el senyal que les autoritats estan disposades a protegir les dones de la violència en l'àmbit familiar?, ha explicat Nicola Duckworth.

 

La Federació Russa és part en tractats internacionals i regionals de drets humans, tots els quals obliguen el govern a protegir, respectar i fer realitat els drets humans de les persones sota la seva jurisdicció, incloses les dones víctimes de violència en l'àmbit familiar.

 

Amnistia Internacional demana a les autoritats russes que creïn mecanismes judicials i no judicials efectius per posar fi a la violència contra les dones en l'àmbit familiar. Com a primer pas en aquesta direcció, l'organització els insta a aplicar plenament les recomanacions del Comitè de l'ONU per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona.

 

 

 

Informació complementària

 

L'informe Russian Federation: Nowhere to turn to Violence against women in the family ( Índex AI: EUR 46/056/2005), disponible a web.amnesty.org/library/index/engeur460562005, està basat en treballs d'investigació portats a terme a diverses regions -Karelia, Sant Petersburg, Moscou i Altai-, en les quals Amnistia Internacional ha vist que s'han pres mesures positives per millorar els mecanismes de protecció i suport a les víctimes de violència en l'àmbit familiar.

 

L'informe es basa sobretot en investigacions realitzades per Amnistia Internacional el desembre de 2004 i a principis de 2005 i forma part de la campanya mundial de l'organització "No més violència contra les dones".

 

(14/12/2005)