Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Federació Russa: En augment el racisme i la xenofòbia

4/5/06 - La discriminació, les pallisses i els homicidis amb motivació racial augmenten a la Federació Russa, segons un nou informe publicat avui per AI.

amnistia amni, 

Londres.- La discriminació, les pallisses i els homicidis amb motivació racial augmenten a la Federació Russa, segons un nou informe publicat avui, 4 de maig de 2006, per Amnistia Internacional. El govern del país, que presideix actualment el grup dels vuit països més industrialitzats del món (G-8) i està a punt de presidir el Comitè de Ministres del Consell d'Europa durant els pròxims sis mesos, no està prenent mesures suficients contra la xenofòbia i la intolerància.

 

En l'últim informe d'Amnistia Internacional, Russian Federation: Violent racism out of control, s'examinen casos d'agressió, alguns amb conseqüències fatals, a estudiants estrangers, sol?licitants d'asil i refugiats d'Àfrica, Àsia, Orient Mitjà i Llatinoamèrica; a membres de grups ètnics i migrants del Caucas i Àsia Central, i a membres de les comunitats jueva i romaní. L'informe mostra com les autoritats no prevenen les agressions de motivació racial amb els degudes mesures d'ordre públic ni investiguen efectivament gairebé cap d'aquestes agressions per posar als seus autors a disposició judicial.

 

"La trajectòria de Rússia des del punt de vista del racisme és incompatible amb el lloc que ocupa al panorama internacional i menyscaba la seva posició al món ?ha manifestat Irene Khan, secretària general d'Amnistia Internacional?. Com a membre del Consell d'Europa, la presidència del qual està a punt d'assumir, i del G-8, Rússia ha de complir amb les obligacions que li imposa el dret internacional de drets humans.?

 

"L'Estat té l'obligació de protegir els drets humans de totes les persones que hi hagi en el seu territori, independentment del color de la seva pell. Ha de perseguir i posar a disposició judicial als qui violin aquells drets. És hora que les autoritats russes rectifiquin la trajectòria cada vegada més negativa del país en matèria de drets humans i compleixin amb les seves obligacions internacionals, si és que volen exercir una funció en el panorama internacional.?

 

Segons un centre d'informació rus (el Centre Analític d'Informació de Sova), només el 2005, 28 persones van ser assassinades i 366 agredides per motius racials. No obstant això, la xifra real podria ser molt major, ja que gran nombre de delictes de motivació racial no es denuncien en absolut o no es registren com el que són, ja que la policia i els fiscals prefereixen classificar-los sovint com actes de ?vandalisme?. Els autors de les agressions racistes pertanyen amb freqüència a grups ben organitzats, que professen una ideologia neofeixista i violenta. Segons xifres oficials, hi ha uns 150 "grups extremistes" amb més de 5.000 membres a Rússia, però algunes organitzacions intergovernamentals situen aquest nombre en 50.000. Al mateix temps, les organitzacions i persones que desenvolupen labors d'investigació i acció sobre el racisme s'enfronten a amenaces que posen en perill la seva vida.

 

"Aquestes agressions són una de les manifestacions més notables de la intolerància i la xenofòbia arrelades en moltes parts de la societat russa. Però en fer cas omís dels delictes d'odi racial s'ha fomentat el creixement de la xenofòbia i el neofeixisme extrems al país", ha assenyalat la Sra. Khan.

 

Després de la realització d'atemptats a gran escala contra civils, atribuïts a grups armats d'oposició txetxens, els txetxens i els membres d'altres minories ètniques del Caucas septentrional han sofert persecució. En pertànyer a una minoria els membres de la qual poden ser d'aparença distinta a la de les persones d'ètnia russa, estan també especialment exposats que els parin en els controls de documentació sobre el terreny que es porten a terme en el context de les denominades mesures ?antiterroristes? o que la policia realitza amb fins d'extorsió. Un projecte de vigilància de la situació emprès el 2005 per una organització de drets humans va revelar que les persones d'aparença no eslava tenen, de mitjana, 21 vegades més probabilitats que les parin i els demanin la documentació que les d'aparença eslava quan viatgen en el metro de Moscou.

 

"El racisme atenta contra el concepte mateix d'universalitat dels drets humans. Nega sistemàticament a certes persones el gaudi ple dels drets humans a causa del seu color, raça, ètnia, ascendència o origen nacional. D'acord amb el dret internacional de drets humans, Rússia ha de combatre la discriminació en totes les seves formes?, ha afirmat la Sra. Khan.

 

"Algunes autoritats regionals han pres iniciatives per a abordar el racisme, però de manera molt poc adequada i aïllada. És hora que el govern federal posi en pràctica un pla nacional exhaustiu per donar a la lluita contra el racisme la prioritat que mereix."

 

 

 

Per ampliar informació:

Russian Federation: Violent racism out of control (Índice AI: EUR 46/016/2006) http://web.amnesty.org/library/index/engeur460162006

 

"DOKUMENTY!" Discriminación por motivos raciales en la Federación Rusa (Índice AI: EUR 46/001/2003) http://web.amnesty.org/library/index/engeur460012003

 

(04/05/2006)