Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Federació Russa: Activista de drets humans assassinada

Londres.- Amnistia Internacional condemna fermament l'assassinat, comès el 15 de juliol, de Natàlia Estemírova, destacada activista de drets humans que treballava a la regió del Caucas Septentrional i que des de fa temps estava unida per llaços d'amistat a l'organització.

 “L'assassinat de Natàlia Estemírova és conseqüència de la impunitat que persisteix amb el beneplàcit de les autoritats russes i txetxenes, va assenyalar Irene Khan, secretària general d'Amnistia Internacional.

 “Les violacions de drets humans que es cometen a Rússia, i especialment en el Caucas Septentrional, no poden seguir passant-se per alt. Les persones que defensen els drets humans necessiten protecció.”

 “La terrible tragèdia de l'assassinat de Natàlia Estemírova és un delicte que ha de ser denunciat per les autoritats, i s’ha de fer tot el possible per dur els autors davant la justícia. Aquest crim és un intent més d'emmordassar la societat civil de Rússia i posa en relleu la inestabilitat de la regió.”

 “Natàlia Estemírova era una dona molt valenta i exemplar que mai es va cansar de defensar els drets humans del proïsme. Era una persona veritablement excepcional i amiga de molts de nosaltres”, va afirmar Irene Khan.

 “La notícia de la seva mort ens ha commocionat i entristit i desitgem expressar les nostres més sinceres condolences a la família de Natàlia Estemírova, a les seves amistats i als seus col·legues.”

 Natàlia Estemírova, una de les dirigents de l'ONG russa de drets humans Memorial a Grozni (Txetxènia), va ser segrestada al matí al voltant de les 8.30 hora local. La van introduir en un vehicle blanc (VAZ-2107) i la van dur a un lloc desconegut. Segons testimonis, Natàlia Estemírova va aconseguir dir cridant que l'estaven segrestant.

 Hores més tard, l'agència de notícies russa Itar-TASS va informar que el seu cadàver havia estat trobat a la república veïna d’Ingúixia amb ferides de bala.

 Natàlia Estemírova feia una labor importantíssima de documentació de violacions de drets humans a la regió, com ara tortura i altres maltractaments, homicidis il·legítims i desaparicions forçades, des del començament de la segona guerra de Txetxènia l'any 2000. També es dedicava a prestar ajuda a persones desplaçades i altres grups socialment desfavorits. Ningú ha reivindicat l'autoria del crim, però els seus col·legues creuen que ha estat assassinada per les seves activitats de drets humans.

 El seu treball ha estat reconegut tant nacionalment com internacionalment per nombrosos guardons, com la medalla Robert Schuman del Parlament Europeu (2005) o el Right Livelihood Award del Parlament Suec (2004, conegut com a “Premi Nobel de la Pau Alternatiu”), i també va ser la primera guardonada del Premi Anna Politkòvskaia (2007).

 L'assassinat de Natàlia Estemírova evidencia encara més les precàries condicions en què treballen els defensors i defensores dels drets humans a la Federació Russa. Aquest crim ha estat precedit per dos homicidis més comesos aquest any: el de l'advocat de drets humans Stanislav Markélov i el de la periodista Anastasia Baburova, ambdós íntims amics i companys de la periodista Anna Politkòvskaia, assassinada el 2006.

 Amnistia Internacional insta a que es posi fi a la impunitat per l'assassinat de defensors i defensores de drets humans, periodistes i professionals de l'advocacia a Rússia.

  

 Informació complementària

 L’abril d'aquest any, les autoritats russes van anunciar la fi de l'operació antiterrorista a Txetxènia. No obstant això, en els últims mesos s'han comès diversos homicidis de persones destacades en el Caucas Septentrional i hi ha signes que està augmentant la tensió a la regió.

 En un informe publicat a principis de juliol, Rule without law: Human rights violations in the North Caucasus, Amnistia Internacional demanava que es rendissin comptes plenament per les violacions de drets humans comeses a Txetxènia i el Caucas Septentrional, doncs és l'única manera d'assolir una veritable estabilitat i la tornada de la pau civil a la regió.