Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Europa ha de liderar la "neteja" del comerç global de minerals de zones de conflicte


El paper d'Europa en la neteja del comerç global de minerals de zones de conflicte és més important que mai, ha declarat Amnistia Internacional, mentre el Parlament Europeu es disposa a votar demà una nova legislació que exigeix a les empreses l'extracció responsable de minerals.  

La legislació garantirà que els minerals que entrin en la UE no hagin fomentat la violència ni abusos contra els drets humans.

"Davant la proposta del president Trump de retractar-se de les reformes destinades a frenar les pràctiques empresarials irresponsables als Estats Units, el paper d'Europa en la neteja del comerç global de minerals procedents de zones de conflicte és ara més important que mai", ha afirmat Nele Meyer, directora executiva d'empreses i Drets Humans d'Amnistia Internacional.

Segons la nova legislació de la UE, per primera vegada s'exigirà legalment a les empreses que assumeixin la responsabilitat de les seves cadenes de subministrament de minerals i prenguin mesures per prevenir que el seu comerç estigui vinculat a conflictes o a abusos contra els drets humans.

Els minerals procedents de zones de conflicte, com l'estany, el tàntal, el tungstè i l'or, s'utilitzen en una  varietat enorme de productes que es fabriquen i es venen a Europa, com telèfons intel·ligents i ordinadors portàtils. El comerç d'aquests minerals finança la violència i grups armats brutals de la República Democràtica del Congo i altres països.

Una vegada aprovada, la nova legislació europea s'aplicarà a les empreses que importin minerals en brut -en forma de menes i metalls-, encara que no afectarà a les importacions dels mateixos minerals que formin part de peces o de productes acabats.

"Encara que aquesta legislació és un pas positiu, es veu afeblida per diverses llacunes que eximeixen moltes empreses, com les que importen minerals de zones de conflicte continguts en telèfons intel·ligents, ordinadors portàtils i altres productes", ha afirmat Nele Meyer. "La Unió Europea ha de reforçar aquesta legislació en el futur".

Informació complementària

Avui (15 de març), a les 4 de la tarda, se celebrarà al Parlament Europeu un debat sobre la legislació de la UE; la votació se celebrarà dijous 16 de març.

La UE és el principal bloc econòmic i comercial del món, i una important destinació de minerals. Les empreses importen minerals a Europa en brut i també com a part de productes d'ús quotidià, des d'ordinadors portàtils i telèfons mòbils fins a motors i joies.

La proposta de legislació europea exigeix que les empreses que importin minerals garanteixin la transparència en les seves cadenes de subministrament i que identifiquin, previnguin i mitiguin els riscos que el comerç dels seus minerals pugui fomentar conflictes o violacions de drets humans.

Als Estats Units, una disposició similar -l'article 1502 de la Llei Dodd-Frank- exigeix que les empreses que cotitzen en la Borsa nord-americana comprovin si determinats minerals utilitzats en els seus productes han servit per finançar a grups armats que participen en el conflicte a República Democràtica del Congo i els països veïns.

En un esborrany d'ordre executiva elaborat el mes passat, el govern de Trump va citar frívoles raons de "seguretat nacional" quan el president Trump va proposar suspendre aquest article 1502 de la Llei Dodd-Frank.