Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Estats Units: Nou informe detalla violacions de drets humans que persisteixen a Guantánamo

Acte de protesta demanant el tancament del centre de detenció de Guantánamo / William Butkus

Amnistia Internacional ha publicat un informe on posa en relleu violacions de drets humans passades i presents en el centre de detenció de Guantánamo, quan s'entra en el vintè any de les detencions i un nou president es disposa a entrar a la Casa Blanca.

"L'informe no tracta només de les 40 persones que encara estan recloses en Guantánamo, sinó també dels crims de dret internacional comesos en aquests 19 anys i la permanent absència de rendició de comptes per aquests crims. Té a veure també amb el futur, ja que enguany es compleix el 20è aniversari dels atemptats de l'11-S i la lluita per una justícia duradora", ha afirmat Daphne Eviatar, directora del Programa de Seguretat amb Drets Humans d'Amnistia Internacional Estats Units.

L'informe documenta un catàleg de violacions de drets humans comeses contra les persones recloses en el camp, on les víctimes de tortura romanen recloses indefinidament sense assistència mèdica adequada i sense un judici amb les degudes garanties.

Els trasllats des de les seves instal·lacions s'han paralitzat, i fins i tot persones l'alliberament de les quals havia estat autoritzat han continuat empresonades durant anys. Les detencions de Guantánamo van sorgir de la decisió d'emmarcar la resposta nord-americana als atemptats de l'11-S en una "guerra global contra el terror", eludint proteccions de drets humans en la recerca d'informació. Es van cometre crims de dret internacional com ara tortura i desaparició forçada contra persones que van anar deliberadament recloses al marge de l'escrutini judicial a Guantánamo o en centres secrets de l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) en altres països. En el seu informe, Amnistia Internacional insta a abordar aquest afer amb renovada urgència i un compromís autèntic amb la veritat, la rendició de comptes i la reparació, així com el reconeixement que no ha de permetre's que continuïn les detencions indefinides a Guantánamo.

"Són detencions que durant anys han estat indiscutiblement lligades a conductes il·legals del govern nord-americà a molts nivells: trasllats secrets, interrogatoris en règim d'incomunicació, alimentació forçosa en els casos de vaga de fam, desaparició forçada i absència total del degut procés", ha afirmat Daphne Eviatar.

En la seva intervenció en la Conferència de Seguretat de Munic de 2009, el llavors vicepresident i actual president electe, Joe Biden, va declarar: "Farem respectar els drets de les persones que portarem davant de la justícia. I tancarem el centre de detenció de Guantánamo", i va destacar que "els tractats i les organitzacions internacionals han de ser creïbles i eficaços". Ara que es disposa a ocupar el càrrec de president dels EUA, una dotzena d'anys després, té l'oportunitat de complir amb la seva paraula. Hauria d'aprofitar-la.