Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

EUA: El govern està creant un "clima de tortura"

3/5/06 - AI exposa els seus motius de preocupació pel que fa a la tortura i altres tractes cruels, inhumans o degradants infligits a persones preses i detingudes als Estats Units i a diferents centres de detenció nord-americans del món.

amnistia amni, 

Londres.- Amnistia Internacional fa públic avui, 3 de maig de 2006, un informe que exposa els seus motius de preocupació pel que fa a la tortura i altres tractes cruels, inhumans o degradants infligits a persones preses i detingudes als Estats Units i a diferents centres de detenció nord-americans del món.

 

L'informe s'ha enviat ja als membres del Comitè de l'ONU contra la Tortura, que els dies 5 i el 8 de maig examinaran a Ginebra el compliment per part d'Estats Units del que disposa la Convenció contra la Tortura i Altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants. La Convenció prohibeix l'ús de la tortura en totes les circumstàncies i obliga als Estats a prendre mesures efectives legals i d'altre tipus per prevenir la tortura i a preveure penes per aplicar als qui cometin tortura.

 

Segons informes, Estats Units enviarà una delegació de 30 persones a Ginebra per defensar la seva actuació. En el seu informe escrit al Comitè, el govern nord-americà va reafirmar la seva oposició inequívoca a l'ús o la pràctica de la tortura en qualsevol circumstància, inclosa la guerra i les situacions d'emergència pública.

 

"Encara que el govern nord-americà continua reafirmant la seva condemna de la tortura i els maltractaments, aquestes declaracions contradiuen el que està ocorrent en la pràctica ?ha manifestat Curt Goering, director general executiu adjunt d'Amnistia Internacional Estats Units?. El govern no només no està prenent mesures per eradicar la tortura, sinó que en realitat està creant un clima en què la tortura i altres maltractaments poden prosperar, tractant, entre altres coses, de restringir la definició de tortura' ??.

 

En l'informe d'Amnistia Internacional es descriu com les mesures preses pel govern d'Estats Units en resposta a la tortura i els maltractaments infligits de manera generalitzada a les persones sota custòdia militar nord-americana en el context de la ?guerra contra el terror? no han estat en absolut adequades . No ho han estat malgrat existir indicis que gran part dels maltractaments tenien el seu origen en la política i la pràctica oficials.

 

En l'informe s'examinen diversos casos de persones sota custòdia nord-americana a l?Afganistan i l'Iraq que han mort en ser torturades. Fins avui no s'ha processat cap agent nord-americà per ?tortura? o ?crims de guerra?.

 

"La condemna més severa imposada fins a la data per una mort relacionada amb tortura sota custòdia nord-americana ha estat de cinc mesos ?ha assenyalat Curt Goering?, la mateixa que es podria imposar a una persona als Estats Units per robar una bicicleta. En aquest cas, el delicte va consistir en agredir un taxista de 22 anys a qui van tapar el cap amb una caputxa i van encadenar al sostre alhora que li donaven puntades de peu i cops fins a matar-lo."

 

"Encara que el govern continua afirmant que els abusos contra persones sota custòdia nord-americana han estat obra principalment d'uns quants soldats ?atípics', hi ha indicis clars del contrari ?ha manifestat Javier Zúñiga, director del Programa Regional per a Amèrica d'Amnistia Internacional?. La major part de la tortura i els maltractaments s'han degut directament a procediments i polítiques sancionats oficialment, incloses tècniques d'interrogatori aprovades pel secretari de Defensa, Donald Rumsfeld."

 

En l'informe s'exposen també motius de preocupació pel que fa a violacions de la Convenció contra la Tortura i Altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants en virtut del dret intern d'Estats Units, entre elles maltractaments i ús de força excessiva per la policia, utilització cruel d'armes de electroxoc, condicions inhumanes i degradants d'aïllament a presons de ?súper màxima? seguretat i abusos contra dones dins el sistema penitenciari (inclosos abusos sexuals a mans de guàrdies barons i immobilització amb grillons durant l'embaràs i el part).

 

Estats Units va comparèixer per última vegada davant el Comitè contra la Tortura el maig de 2000. Les pràctiques criticades pel comitè fa sis anys, com l'ús d'armes d?electroxoc i les condicions excessivament dures de reclusió a presons de ?súper màxima? seguretat, s'han exportat en alguns casos a altres països i s?han aplicat allí per les forces nord-americanes, convertint-se en model del tracte a donar a les persones detingudes per Estats Units en el context de la ?guerra contra el terror?.

 

"Estats Units duu molt temps aplicant un enfocament selectiu a les normes internacionals, però en els últims anys el govern ha pres mesures sense precedents per incomplir les obligacions que li imposen els tractats internacionals ?ha indicat Javier Zúñiga?. Aquesta actitud amenaça amb menyscabar el marc sencer del dret internacional dels drets humans, inclòs el consens sobre la prohibició absoluta de la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants.?

 

Amnistia Internacional ha demanat als Estats Units que demostrin el seu compromís amb l'eradicació de la tortura retirant les reserves que ha formulat a la Convenció contra la Tortura i Altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants, inclosa la seva ?interpretació? de l'article 1, que li permet restringir l'àmbit d'aplicació de la definició de tortura ??.

 

Així mateix, l'organització ha instat els Estats Units a que aclareixi al Comitè de manera inequívoca que, d'acord amb la seva legislació, cap persona, ni tan sols el president, té dret ni autoritat per ordenar infligir tortura o altres maltractaments a detinguts en cap circumstància i que tota persona que ho ordeni, inclòs el president, cometrà un delicte.

 

 

 

Informació Complementària

 

El Comitè contra la Tortura és un òrgan format per 10 experts independents, establert en virtut de la Convenció contra la Tortura i Altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants per vigilar el compliment per part dels estats de les obligacions que han contret segons la Convenció. Es reuneix dues vegades l'any i, entre altres coses, s'ocupa d'examinar els informes periòdics dels estats. En el seu pròxim període de sessions, el 36è, que se celebrarà de l?1 al 19 de maig de 2006, examinarà els informes presentats per Estats Units, Geòrgia, Guatemala, República de Corea, Qatar, Perú i Togo. Amnistia Internacional ha presentat informació escrita al Comitè pel que fa a Estats Units, Geòrgia, Guatemala, Qatar i Togo.

 

El Comitè de Drets Humans, encarregat de vigilar el compliment del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics pels estats, examinarà el segon i tercer informes periòdics d'Estats Units el juliol, en el seu 87è període de sessions.

 

En total han ratificat la Convenció contra la Tortura i Altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants 141 estats.

 

Trobaran el text complet de l'informe a http://web.amnesty.org/library/index/eslamr5106120 06

 

(03/05/2006)