Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Etiòpia: Una investigació troba indicis de la matança de desenes de civils a l'estat de Tigre

Copy: Amnesty International. Map source © OpenMapTiles © OpenStreetMap contributors

Amnistia Internacional ha pogut confirmar avui que, el 9 de novembre a la nit, van matar desenes o, probablement, centenars de persones a cops de matxet o apunyalaments a Mai-Kadra, població de la zona sud-occidental de la regió de Tigre.

El projecte Evidence Lab del Programa de Resposta a la Crisi de l'organització ha examinat i verificat digitalment esgarrifoses fotografies i vídeos de cadàvers escampats per tota la població o trets en lliteres. Ha confirmat que són recents i, per mitjà imatges per satèl·lit, les ha geolocalitzat a Mia-Kandra, a l'estat occidental de Tigre (14.071008, 36.564681).

"Hem confirmat la matança d'un nombre molt elevat de civils, que sembla que eren jornalers sense cap relació amb l'actual ofensiva militar. És una tragèdia horrible, amb una magnitud que només es coneixerà amb el temps, ja que les comunicacions estan interrompudes a Tigre", ha confirmat Deprose Muchena, director per a l'Àfrica Oriental i Austral d'Amnistia Internacional.

"El govern ha de restablir totalment la comunicació amb Tigre per donar mostres de rendició de comptes i transparència en relació amb les seves operacions militars a la regió, i garantir l'accés sense restriccions de les organitzacions humanitàries i d'observadors de drets humans. Amb independència d'això, Amnistia Internacional continuarà utilitzant tots els mitjans disponibles per a documentar i denunciar les violacions de drets humans comeses per totes les parts en el conflicte."

L'organització ha parlat també amb testimonis que, mentre s'encarregaven de portar provisions i altres subministraments a les Forces de Defensa d'Etiòpia (FDE), van visitar la localitat el 10 de novembre al matí, immediatament després de l'atac mortal, i van veure cadàvers escampats per tot arreu i a moltes persones ferides.

Segons els testimonis i les imatges verificades, la majoria dels cadàvers estaven en el centre de la localitat, a prop del Banc Comercial d'Etiòpia al llarg de la carretera que porta a la veïna població d'Humera.

Les persones que els van veure han explicat a Amnistia Internacional que presentaven ferides obertes, causades aparentment per armes tallants, com punyals i matxets, i aquests testimonis han estat confirmats per un patòleg independent que va examinar les ferides per encàrrec de l'organització. Els testimonis han explicat que no hi havia senyals de ferides de bala.

Han explicat que, juntament amb soldats de les FDE, van trobar els cadàvers a algunes persones ferides i les van portar a hospitals de les pròximes localitats d'Abreha-Jira i Gondar, després de la qual cosa es va procedir a retirar els cadàvers dels carrers.

"Les persones ferides em van dir que les havien atacat amb matxets, destrals i punyals. Per les ferides, es veu que els van agredir amb objectes punxants. És horrible, i em posa molt trista haver vist alguna cosa així a la meva vida", ha dit, desolat, un dels testimonis.

"Xops de sang"

Amnistia Internacional no ha pogut confirmar encara qui va cometre la matança, però ha parlat amb testimonis que afirmen que van ser forces lleials al Front Popular d'Alliberament de Tigre (FPLT), a les quals sembla que les FDE acabaven d'infligir una derrota.

Tres persones han comptat a Amnistia Internacional que els supervivents de la matança els van dir que havien estat atacats per membres de la Força Especial de la Policia de Tigre i altres unitats del FPLT.

"El 9 de novembre va tenir lloc una operació militar de les FDE i la Força Especial d'Amhara contra la Força Especial de Policia i la milícia de Togoré en un lloc que es diu Lugdi. Després de derrotar a les forces de Tigre, les FDE van passar la nit als afores de la localitat de Mai-Kadra. Quan vam entrar, vam veure molts cadàvers xops de sang als carrers i en dormitoris de lloguer freqüentats per treballadors temporals. L'escena era esgarrifant, i estic tan commocionat que em costa encara assimilar-ho", ha explicat a Amnistia Internacional un civil que va entrar en la localitat després que les FDE la van recuperar.

Aquest testimoni ha sigut corroborat per un altre civil, que explica: "vam anar a Mia-Kandra immediatament després que l'exèrcit i la Força Especial d'Amhara prenguessin el control de la ciutat, al voltant de les 10 del matí del 10 de novembre. L'exèrcit va entrar [...] després de tenir envoltada la ciutat tota la nit. No va haver-hi cap encreuament de trets quan va prendre la ciutat. Però quan vam entrar, el que vam veure va ser espantós. Hi havia cadàvers escampats per totes les carretes, especialment en el centre de la ciutat i la carretera d'Humera."

Les autoritats etíops han d'iniciar immediatament una recerca exhaustiva, imparcial i efectiva sobre aquest flagrant atac contra civils i portar als responsable davant la justícia perquè siguin sotmesos a judicis justos”, ha afegit Deprose Muchena.

"Els comandants i oficials del FPLT han d'explicar clarament a les seves forces i partidaris que els atacs deliberats contra civils estan terminantment prohibits i constitueixen crims de guerra. Totes les parts del conflicte de Tigre han de garantir el respecte ple del dret internacional humanitari i dels drets humans en les seves operacions. La seguretat i protecció de la població civil han de ser prioritaris."

Encara que no es conegui encara la xifra oficial de morts de Mai-Kadra, l'agència de notícies del govern regional d'Amhara, AMNA, ha informat que va haver-hi al voltant de 500 víctimes, en la seva majoria persones que no eren de la localitat però vivien allà. Un home que està ajudant a retirar els cadàvers dels carrers ha explicat a Amnistia Internacional que ha vist les targetes oficials d'identitat d'algunes de les víctimes i la majoria són d'Amhara.

Informació complementària

El 4 de novembre de 2020, el primer ministre Abiy Ahmed va ordenar a les Forces de Defensa d'Etiòpia (FDE) que llançaven una ofensiva militar contra la Policia Paramilitar Regional de Tigre i la milícia lleial al Front Popular d'Alliberament de Tigre (FPLT) en resposta, segons va dir, als múltiples atacs de les forces de seguretat de Tigre contra la base del Comandament Nord de les FDE i altres campaments militars de la regió de Tigre.

Des de l'inici del conflicte, s'hi han produït enfrontaments armats entre les forces federals (l'Exèrcit Federal, la Força Especial de la Policia de la Regió d'Amhara i la milícia local d'Amhara) i les forces regionals de Tigre (la Força Especial de Policia i la milícia de Tigre).

El Ministeri de Defensa i el primer ministre han anunciat que avions de les Forces Àrees etiòpiques han efectuat nombrosos atacs contra instal·lacions militars de FPLT. El primer ministre i cap de l'Estat Major de l'Exèrcit han assegurat que continuaran amb els atacs aeris contra objectius específics sense posar en perill a la població civil i han aconsellat als habitants de la zona que es mantinguin allunyats dels arsenals i altres objectius militars.

Segons l'Agència de l'ONU per les Persones Refugiades (ACNUR), a data d'11 de novembre, havien fugit de l'estat occidental de Tigre al veí Sudan 7.000 persones refugiades.