Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Etiòpia: Almenys un centenar de persones mortes en l'última onada de violència contra minories ètniques

Cortesia de UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs © OCHA/ReliefWeb

En resposta a l'espantós homicidi d'almenys un centenar de persones a mans d'atacants armats a la regió etíop de Benishangul-Gumuz el matí del 23 de desembre, Netsanet Belay, director d'Investigació i Treball d'Incidència d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

"Aquest atac brutal contra els residents amhara, oromo i shinasha de poblats de Benishangul-Gumuz subratlla la urgent necessitat que el govern d'Etiòpia actuï per frenar la violència contra les minories ètniques".

"Amnistia Internacional ha entrevistat per telèfon de forma independent a cinc supervivents de l'atac i un funcionari del districte de Bulen, que han  descrit la manera en què membres armats de la comunitat ètnica gumuz van atacar cases de persones de les comunitats amhara, oromo i shinasha. L'atac va començar cap a les cinc de la matinada. Els atacants van incendiar cases i van disparar i van apunyalar gent".

"Fins al moment s'ha informat d'almenys un centenar de morts, ja que encara no se sap res de desenes de persones, i hi ha cases que segueixen en flames, és probable que la xifra de morts augmenti, i ha de dur-se a terme una investigació independent sobre aquest atroç atac. Els atacants han de comparèixer davant la justícia i les autoritats etíops han de deixar clar que aquest tipus de violència no es tolerarà".

"Encara que Amnistia Internacional no pot verificar la identitat dels atacants, aquest atac sembla ser el més recent d'un seguit d'atacs contra persones pertanyents a minories ètniques a la zona. Des de setembre de 2020 hi ha hagut onades successives de violència contra els residents pertanyents als grups ètnics amhara, shinasha, oromo i agew de la regió de Benishangul-Gumuz".

"Al setembre, individus armats van perpetrar múltiples atacs contra residents de les ètnies amhara i agew a la regió de Benishangul; van matar almenys 45 persones i van obligar milers a desplaçar-se. L'atac d'avui s'ha produït menys de 24 hores després que el primer ministre d'Etiòpia parlés dels esforços que s'estan fent per aconseguir la seguretat i la reconciliació a la regió de Benishangul-Gumuz, uns esforços que s'han vist soscavats per aquesta massacre".

Segons la Comissió de Drets Humans d'Etiòpia, almenys 34 persones amhara i agew van morir a mans de forces armades gumuz quan viatjaven amb autobús pel districte de Dibate, a la regió de Benishangul-Gumuz, al novembre de 2020. Els atacants armats es van referir a les comunitats de minories ètniques no gumuz com qey (literalment, vermell), en una aparent referència al color clar de la seva pell.

El primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed, va viatjar a la localitat de Metekel el 22 de desembre per parlar amb autoritats regionals sobre la manera de resoldre la reiterada violència contra minories ètniques a la regió, unes minories a qui els membres de la comunitat ètnica gumuz consideren colons.