Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Estats Units: Vaga de fam a Guantánamo

23/9/05 - Uns quants dels detinguts de Guantánamo que estan en vaga de fam es troben en estat crític.

amnistia amni, 

EUA: Els vaguistes de fam de Guantánamo, en estat crític

 

Londres.- Uns quants dels detinguts de Guantánamo que estan en vaga de fam es troben en estat crític, segons advocats que han visitat recentment el camp de detenció. A Amnistia Internacional també li preocupen els informes segons els quals les instal?lacions del camp no poden afrontar aquesta crisi mèdica.

 

?L'exèrcit nord-americà sembla estar restant-li importància sistemàticament a la vaga de fam per evitar les crítiques internacionals?, ha dit Susan Lee, directora del Programa Regional per a Amèrica d'Amnistia Internacional, que ha afegit: ?Al juliol, van negar que hi hagués una vaga de fam dues setmanes després que comencés. Ara sembla que estan restant importància al nombre de detinguts que estan en vaga i a la gravetat de l'estat de salut de diversos d'ells. Aquesta política demostra una vegada més la falta de transparència que hi ha en totes les pràctiques i polítiques de detenció d'Estats Units en ?la guerra contra el terror??.

 

Pel que sembla són 210 les persones que actualment estan en vaga de fam a Guantánamo, encara que el Departament de Defensa nord-americà ha dit que només són 36. Els advocats dels detinguts atribueixen aquesta reduïda xifra al criteri que s'utilitza per determinar qui està tècnicament en vaga de fam, situació que l'exèrcit nord-americà defineix com rebuig de nou àpats consecutius en un període de 72 hores. Els informes dels advocats indiquen que els detinguts accepten un àpat en aquest interval de temps, però després el llencen pel lavabo per evitar que els alimentin per força a través de sondes nasogàstriques.

 

?Ens preocupa particularment la salut dels detinguts que no s'ajusten a aquesta limitada definició de vaga de fam i que tal vegada no estiguin rebent cap tipus de tractament mèdic?, ha dit Susan Lee. "Demanem que es permeti a experts mèdics independents que accedeixin als detinguts?.

 

S'estan coneixent nous detalls de l'anterior vaga de fam que es va dur a terme a Guantánamo durant l'estiu. Segons els advocats, diversos detinguts van perdre el coneixement a les seves cel?les i van vomitar sang.

 

"Enfrontant-se a una situació que empitjora i que ell mateix ha creat, el govern nord-americà ha de tancar el camp de detenció de Guantánamo i, o bé presentar càrrecs contra els detinguts i jutjar-los segons el dret internacional, o bé deixar-los en llibertat?, ha dit Susan Lee.

 

Un dels punts decisius que segons afirmen els detinguts els va dur a la vaga de fam va ser la impossibilitat d'impugnar la seva detenció davant els tribunals. Així mateix afirmen que una altra raó van ser les pallisses i altres maltractaments. Amnistia Internacional fa molt de temps que fa campanya perquè es permeti l'accés als tribunals als detinguts de Guantánamo i es posi fi a la tortura i els maltractaments.

 

Una cosa que resulta preocupant és que els advocats que treballen amb el Centre de Drets Constitucionals representant diversos vaguistes afirmen que no els permeten l'accés a l'hospital del camp de detenció. Als seus clients els treuen dels seus llits, en alguns casos en un estat de debilitat tal que no poden ni incorporar-se, i els duen a cel?les perquè s'entrevistin amb els lletrats.

 

"El govern nord-americà no només ha de donar tots els detalls d'aquesta vaga de fam i mantenir les famílies dels detinguts informades del seu estat de salut, sinó que ha d?obrir Guantánamo i la resta dels centres de detenció de la ?guerra contra el terror? a l'examen d'observadors independents?, ha dit Susan Lee.

 

 

 

Informació complementària

 

Segons els informes, un nombre indeterminat de detinguts van reprendre una vaga de fam anterior entorn del 12 d'agost degut al fet que les autoritats del camp no van complir les seves promeses de millorar les condicions del camp.

 

Durant la primera vaga de fam, que va tenir lloc a l'estiu, el capità de corbeta Flex Plexico va negar saber-ne res malgrat que els advocats coincidien en les seves informacions referents a aquest tema.

 

Amnistia Internacional creu que les condicions a Guantánamo equivalen a tracte cruel, inhumà o degradant. L'organització porta a terme una campanya per posar fi a la tortura i els maltractaments en ?la guerra contra el terror?.

 

(23/09/2005)