Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Estats Units: ONG demanen al Servei d'Immigració i Control de Duanes que posi fi a la separació de famílies

Nens en una manifestació contra les polítiques migratòries de Trump. 26 juliol 2018. © REUTERS/Carlos Barria

Avui, 120 ONG que defensen els drets de les persones refugiades i migrants han demanat al Servei d'Immigració i Control de Duanes dels EUA (Immigration and Customs Enforcement, HISSI) que posi en llibertat a totes les famílies recloses en centres de detenció per a famílies, i que ho faci amb rapidesa i en condicions segures. Les organitzacions s'oposen a qualsevol mesura que obligui als progenitors a prendre decisions impossibles, en haver de triar entre romandre en detenció indefinida al costat dels seus fills en condicions mortals durant la pandèmia i separar-se d'ells possiblement de forma permanent.

"Ara ha de donar-se a les famílies detingudes una oportunitat justa de sol·licitar l'asil que mai no se'ls va concedir, i mentre es resol el procediment han de quedar en llibertat condicional. Aquestes persones viuen un estat increïble de por i angoixa, sense saber si seran alliberades, si contrauran la COVID-19 o si l'HISSI intentarà separar les seves famílies de nou, com va intentar a mitjans de maig", assenyalen les organitzacions en la seva carta.

La separació familiar causada per una "decisió" sota coacció vulnera múltiples drets humans, entre els quals el dret a la unitat familiar, el dret a la llibertat i el principi d'anteposar l'interès superior del menor. La separació familiar, a més, pot suposar una violació del dret a no patir tortura i altres maltractaments. La detenció de menors no obeeix al seu interès superior, i la seva separació dels progenitors només és legítima en circumstàncies excepcionals, com quan s'enfronten a un dany imminent.

L'Agència de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) ha demanat a tots els Estats que posin fi a la pràctica de la detenció de menors per motius d'immigració i mantinguin la unitat familiar amb alternatives a la detenció.

Quan s'apropa la fi del termini fixat pel tribunal per alliberar els menors, les organitzacions signatàries demanen a l'HISSI que exerceixi la seva autoritat i discreció per posar en llibertat condicional a les famílies i/o incloure-les en programes d'alternatives a la detenció, com feia tradicionalment.

+ Carta íntegra i organitzacions signatàries