Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Estats Units: ONG demanen al Servei d'Immigració i Control de Duanes que posi fi a la separació de famílies

Nens en una manifestació contra les polítiques migratòries de Trump. 26 juliol 2018. © REUTERS/Carlos Barria

Avui, 120 ONG que defensen els drets de les persones refugiades i migrants han demanat al Servei d'Immigració i Control de Duanes dels EUA (Immigration and Customs Enforcement, HISSI) que posi en llibertat a totes les famílies recloses en centres de detenció per a famílies, i que ho faci amb rapidesa i en condicions segures. Les organitzacions s'oposen a qualsevol mesura que obligui als progenitors a prendre decisions impossibles, en haver de triar entre romandre en detenció indefinida al costat dels seus fills en condicions mortals durant la pandèmia i separar-se d'ells possiblement de forma permanent.

"Ara ha de donar-se a les famílies detingudes una oportunitat justa de sol·licitar l'asil que mai no se'ls va concedir, i mentre es resol el procediment han de quedar en llibertat condicional. Aquestes persones viuen un estat increïble de por i angoixa, sense saber si seran alliberades, si contrauran la COVID-19 o si l'HISSI intentarà separar les seves famílies de nou, com va intentar a mitjans de maig", assenyalen les organitzacions en la seva carta.

La separació familiar causada per una "decisió" sota coacció vulnera múltiples drets humans, entre els quals el dret a la unitat familiar, el dret a la llibertat i el principi d'anteposar l'interès superior del menor. La separació familiar, a més, pot suposar una violació del dret a no patir tortura i altres maltractaments. La detenció de menors no obeeix al seu interès superior, i la seva separació dels progenitors només és legítima en circumstàncies excepcionals, com quan s'enfronten a un dany imminent.

L'Agència de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) ha demanat a tots els Estats que posin fi a la pràctica de la detenció de menors per motius d'immigració i mantinguin la unitat familiar amb alternatives a la detenció.

Quan s'apropa la fi del termini fixat pel tribunal per alliberar els menors, les organitzacions signatàries demanen a l'HISSI que exerceixi la seva autoritat i discreció per posar en llibertat condicional a les famílies i/o incloure-les en programes d'alternatives a la detenció, com feia tradicionalment.

+ Carta íntegra i organitzacions signatàries