Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Estats Units: Les víctimes de l'huracà Katrina

6/9/05 - Les víctimes de l'huracà que va devastar Nova Orleans i zones circumdants han romàs durant dies en condicions cada vegada més desesperades i perilloses.

amnistia amni, 

Amnistia Internacional ha expressat la seva profunda preocupació pels informes segons els quals les víctimes de l'huracà que va devastar Nova Orleans i zones circumdants han romàs durant dies en condicions cada vegada més desesperades i perilloses.

 

L'organització ha demanat a les autoritats que despleguin amb caràcter urgent els recursos necessaris per garantir la protecció de totes les persones ja evacuades o que segueixen necessitant ajuda en les zones afectades, així com que se'ls faciliti menjar, aigua, refugi adequat i atenció mèdica apropiada.

 

Observant que, a causa de les condicions de pobresa regnants, nombroses víctimes són especialment vulnerables a l'impacte de la catàstrofe, Amnistia Internacional ha demanat a més una investigació exhaustiva i independent per esbrinar si les autoritats podien haver adoptat més mesures per garantir la seguretat de la població afectada, i les actuacions que s?han d?emprendre per facilitar la seva recuperació.

 

A més del fet que, immediatament després de la catàstrofe, les autoritats no van garantir, en la mesura i amb la rapidesa necessàries, certs drets humans fonamentals com refugi, aigua, menjar i atenció mèdica adequades, l'organització ha pres nota amb preocupació dels informes segons els quals milers de persones que van quedar atrapades en un centre de convencions i en altres llocs han estat víctimes de l'actuació de bandes armades, i exposades a tiroteigs, ganivetades i violacions.

 

El deure del govern de protegir inclou salvaguardar la ciutat i les zones circumdants, així com fer que els autors d'aquests crims compareguin davant la justícia. No obstant això, a Amnistia Internacional li preocupa que la política de ?disparar a matar? autoritzada pel governador de Louisiana i, segons els informes, aplicada per les forces de seguretat, pugui desembocar en l'ús desproporcionat i il?legítim de la força letal. Aquesta política podria aplicar-se, per exemple, a persones desarmades qualificades de ?saquejadors?, algunes de les quals podrien estar intentant buscar provisions per sobreviure davant l'absència d'ajuda.

 

Amnistia Internacional ha demanat encaridament que la policia utilitzi armes de foc únicament per respondre a una amenaça immediata de mort o lesions greus que no pugui contenir-se amb mitjans menys contundents, tal com exigeixen les normes internacionals. Tots els tiroteigs han de ser sotmesos a una investigació rigorosa i imparcial, els resultats de la qual han de fer-se públics.

 

Les autoritats han de garantir també que totes les persones sota custòdia, inclosos els milers de presos que, segons els informes, han estat evacuats a altres centres, tinguin accés a les seves famílies i advocats al més aviat possible.

 

L'organització ha expressat el seu més profund condol per les víctimes de la tragèdia i el seu suport als supervivents, treballadors de les entitats d'ajuda i altres persones que treballen per proporcionar assistència, atenció mèdica i altres mitjans d'ajuda.

 

(06/09/2005)